Airco en verwarming verplicht uit: Spanje neemt ingrijpende maatregelen om energie te besparen

Spaanse bedrijven, restaurants, musea en het openbaar vervoer zullen zich voortaan aan strikte temperatuurvoorschriften moeten houden, in het kader van noodmaatregelen die de regering maandag heeft aangekondigd. 

De zeer hoge zomertemperaturen en de beperkte gasleveringen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zetten het Europese elektriciteitsnetwerk flink onder druk. Vorige maand stelde de Europese Unie daarom aan haar leden voor om het gasverbruik van augustus tot maart volgend jaar met 15 procent te verminderen, om zo gegarandeerd te blijven van een ‘warme winter’. 

Om hieraan te voldoen heeft de Spaanse regering alle bedrijven, winkels en overheidsgebouwen in het land opgedragen om hun koeling te beperken tot maximaal 27 graden in de zomer en de verwarming niet hoger in te stellen dan 19 graden in de winter. Ook moeten winkels en kantoren voortaan ‘s nachts hun lichten uitzetten.

“De wereld staat op zijn kop, we hebben een oorlog in Europa”, zei de Spaanse minister van Ecologische Overgang Teresa Ribera. “Dit is een speciale inspanning in een buitengewone tijd, die bedoeld is om de eenheid en solidariteit van ons land met onze Europese partners te tonen”. 

Het decreet geeft bedrijven zeven dagen om zich aan te passen aan de nieuwe maatregelen, die in geval van extreme temperaturen kunnen worden versoepeld. 

Tegenstand kwam er van Isabel Díaz Ayuso, voorzitter van de Communidad de Madrid, die zei dat het decreet niet zal worden toegepast in de Spaanse hoofdstad. “Madrid zal niet gehoorzamen. Dit decreet genereert onveiligheid en schrikt toerisme en consumptie af. Het veroorzaakt duisternis, armoede en verdriet”, zei ze.

De maatregelen zijn niet verplicht voor particuliere huishoudens. De Spaanse regering zegt dat het dankzij de maatregelen zo’n 7 procent minder gas hoeft te gebruiken. 

Madrid verzette zich lange tijd tegen Europese plannen

De EU-ministers van Energie bereikten vorige week een akkoord over een overeenkomst om in de hele EU verplichte gasrantsoenen in te voeren in geval van een tekort aan gas in de winter. De unie vroeg daarnaast aan haar leden om vrijwillig de vraag naar gas tussen augustus 2022 en maart 2023 met 15 procent te verminderen.

Madrid verzette zich lang tegen dergelijke verzoeken, omdat het onvoldoende rekening zou houden met de beschikbare energiebronnen in de Zuid-Europese landen, de handelsverbindingen en de afhankelijkheid van Russisch gas. Het is de laatste weken echter alsnog overstag gegaan.

De regering-Sánchez heeft daarnaast de massale installatie van zonnepanelen op de daken van openbare gebouwen goedgekeurd en ambtenaren aangemoedigd om vanuit huis te werken. Ook stelde de premier voor dat ministers, ambtenaren en werknemers in de particuliere sector tijdens de hete zomermaanden geen stropdassen meer zouden dragen.

(lb)

Meer
Lees meer...