Het klimaat in landen als Egypte en Saoedi-Arabië zal naar verwachting tegen het einde van de eeuw met ongeveer vijf graden Celsius opwarmen volgens een nieuwe studie. De temperaturen in het Midden-Oosten en het oostelijke Middellandse Zeegebied stijgen bijna twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Er wonen ongeveer 400 miljoen mensen nu in die regio.
De opwarming zal snel leiden tot langere hittegolven, bijna permanente droogte en frequente zandstormen. De veranderingen zullen ook gevolgen hebben voor vegetatie en drinkwaterbronnen, die steeds schaarser zullen worden en waardoor het risico op gewapende conflicten toeneemt volgens de studie.
Vijf graden opwarming is een moeilijk scenario sowieso, de meeste projecties van wat er gebeurt bij opwarming niet verder gaan dan drie graden. Maar om een idee te geven: een gemiddelde temperatuurstijging van vijf graden betekent dat de warmste dagen nu dan nog eens tien graden hoger zouden liggen. En afgelopen zomer werden in Iran, Irak, Koeweit en Oman bijvoorbeeld temperaturen geregistreerd hoger dan vijftig graden Celsius.
Sowieso kwetsbaarder
De auteurs van de studie, waaronder onderzoekers van het Climate and Atmosphere Research Center van het Cyprus Institute en het Max Planck Institute for Chemistry in Duitsland, wijzen erop dat de dorre landschappen en lage waterstanden van het gebied zorgen dat het sowieso kwetsbaarder voor klimaatverandering is.
Volgens Georgios Zittis, een van de auteurs van het rapport, is het Midden-Oosten wereldwijd een “dominante uitstoter” van broeikasgassen geworden en heeft het zowel de Europese Unie als India ingehaald. “In de EU zien we een dalende trend van emissies, maar dit is niet het geval voor het Midden-Oosten”, zei Zittis aan The Washington Post.
(kg)