Klimaatverandering maakt blauwe meren groenbruin

Hoewel stoffen zoals algen en sedimenten de kleur van meren kunnen beïnvloeden, blijkt uit een nieuwe studie dat luchttemperatuur, neerslag, diepte en de hoogte waarop het gelegen is ook een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de meest voorkomende waterkleur van een meer. Als de opwarming van de aarde aanhoudt, lopen blauwe meren wereldwijd het risico groenbruin te worden, stellen de auteurs van de studie.

Blauwe meren zijn sowieso al in de minderheid: ze maken minder dan een derde van ’s werelds meren uit. Ze zijn meestal dieper en worden aangetroffen in delen van de planeet waar het koeler is en veel neerslag valt. Groenbruine meren, die 69 procent van alle meren uitmaken, zijn meer wijdverspreid en worden gevonden in drogere streken, continentale binnenlanden en langs kustlijnen, zo blijkt uit de studie.

De onderzoekers gebruikten van 2013 tot 2020 5,14 miljoen satellietbeelden van 85.360 meren en reservoirs om hun meest voorkomende kleur te bepalen. De kleur van een meer kan seizoensgebonden veranderen, gedeeltelijk als gevolg van veranderingen in de algengroei, dus de auteurs karakteriseerden de kleur van het meer door de meest voorkomende meerkleur over zeven jaar te beoordelen. De resultaten kunnen worden verkend via een interactieve kaart die de auteurs hebben ontwikkeld.

Warmer water = meer algen

De wetenschappers onderzochten ook hoe verschillende graden van opwarming de kleur van het water kunnen beïnvloeden als de klimaatverandering aanhoudt. Uit de studie blijkt dat klimaatverandering het percentage blauwe meren kan verminderen.

“Warmer water, dat meer algenbloei veroorzaakt, zal de neiging hebben om meren naar groene kleuren te verschuiven”, zegt Catherine O’Reilly, een aquatisch ecoloog aan de Illinois State University en auteur van de nieuwe studie.

(as)

Meer
Lees meer...