Geen excuus meer! Facebook gaat het onmogelijk maken om de verjaardag van je vrienden te vergeten

Facebook gaat een nieuwe feature uitrollen die het praktisch onmogelijk maakt om de verjaardag van je vrienden te vergeten. Althans toch je beste vrienden, of de vrienden die dat volgens Facebook zijn. Je zal in elk geval niet naast de boodschap kunnen kijken.

Als Facebook de feature wereldwijd zou verspreiden, dan zullen we binnenkort regelmatig een grote banner in onze news feed zien verschijnen. Je kan het vergelijken met de banners die sommige Facebook-gebruikers nu al regelmatig te zien krijgen, bijvoorbeeld om je een fijne dag op Facebook te wensen.

De verjaardagsbanner zit nog in een testfase, maar vermoedelijk zal hij er op termijn wel voor iedereen komen. Op die manier zal je over je ‘beste’ Facebook-vrienden een herinnering krijgen waar je dus niet naast kunt kijken. Zo zal je zonder fout dus de verplichte verjaardagswensen op hun tijdlijn kunnen plaatsen. Een reporter van The Washington Post kreeg de feature al te zien toen één van haar beste vrienden jarig was.

De reporter in kwestie is één van die in Facebook-termen ‘associale’ mensen die geen berichtjes post bij verjaardagen van vrienden. Maar deze methode heeft haar overtuigd, al is het maar om ervoor te zorgen dat de banner niet voortdurend bleef verschijnen.

De echte reden

Facebook stelt dat er tal van features worden getest om de netwerksite emotioneler te maken en gebruikers te tonen dat Facebook “om hen geeft”. Maar The Wallstreet Journal geeft waarschijnlijk de echte reden voor de agressieve verjaardagsherinneringen. Hoewel 65 procent van de gebruikers van Facebook dagelijks op bezoek komt, daalt het aantal mensen dat actief dingen post. Ze lezen dus wel de berichten van hun vrienden, maar doen er zelf niets mee. Daardoor vrezen ze bij Facebook natuurlijk dat de netwerksite op termijn minder aantrekkelijk kan worden.

Meer
Lees meer...