Nationale vakbondsbetoging levert België reputatieschade op: Brussels Airport moet zes op de tien vluchten schrappen

Voor de tweede keer in ruim een maand moet Brussels Airport 60 procent van zijn vluchten schrappen omwille van een nationale vakbondsactie. Dat doet de reputatie van de luchthaven bij zakenlui en internationale toeristen uiteraard geen goed.

In het nieuws: Vrijdag vindt in Brussel de nationale vakbondsbetoging van de drie grote vakbondsfamilies plaats, met koopkracht als grote thema. Technisch gaat het niet om een staking, maar als grote delen van het personeel naar de betoging trekken, komt dat voor de dienstverlening op hetzelfde neer.

De gevolgen voor Zaventem:

  • Volgens Brussels Airport zijn 240 van de 400 normaal geplande vluchten geschrapt, wat neerkomt op 60 procent. In principe zijn de passagiers verwittigd door hun luchtvaartmaatschappij.
  • De overige 160 vluchten zullen landen en opstijgen, maar het is nog afwachten in welke mate de passagiers hinder zullen ondervinden, bijvoorbeeld bij de screening en de bagage-afhandeling.
  • Het zou best kunnen dat het op de luchthaven een rustig dagje wordt, gezien de “preventieve” annuleringen. De luchthavenuitbater zegt dat het voor passagiers ook niet nodig is om vroeger naar de luchthaven te komen, maar vraagt wel de bagage te beperken.

Déjà vu: Op de syndicale “actiedag” van 8 november, of niet langer dan ruim een maand geleden, was de impact op de activiteit vrijwel identiek. Ook toen ging Brussels Airport noodgedwongen over tot het schrappen van 60 procent van de vluchten. Volgens de bonden deed toen 70 procent van het personeel mee.

Quid Charleroi? De luchthaven van Charleroi ging op 8 november zelfs volledig dicht na de annulatie van alle vluchten. Deze keer loopt het zo’n vaart niet. Er is sprake van 30 procent geannuleerde vluchten.

En het openbaar vervoer? De vervoersmaatschappijen De Lijn (Vlaanderen) en MIVB (Brussel) waarschuwen voor hinder.

  • De Lijn: “Dit zal in heel Vlaanderen hinder veroorzaken voor de dienstverlening door bus en tram. Hoe groot de impact op de dienstverlening zal zijn, en waar die het meest voelbaar wordt, staat momenteel nog niet vast.”
  • “Omdat een deel van het MIVB-personeel ook deelneemt, worden er storingen verwacht op het bus-, tram- en metronet. De doortocht van de manifestatie zal een invloed hebben op het verkeer van verschillende tram- en buslijnen”, zegt de Brusselse vervoersmaatschappij.
  • Bij de NMBS klinkt een heel ander verhaal. Aangezien veel betogers per trein komen, zou de dienstverlening normaal moeten verlopen en worden er zelfs extra treinen ingelegd.
Meer
Lees meer...