Hoewel OnePlus gigantische ambities heeft, vergeet de Chinese fabrikant een van zijn eerste liefdes niet: de middenklasse. En dat bewijst het met een nieuwe smartphone die de oorspronkelijke DNA van het merk belichaamt: een onovertrefbare prijs-kwaliteitverhouding.
Begin april onthult OnePlus zo twee nieuwe betaalbare producten; de OnePlus Nord CE 3 Lite en de OnePlus Nord Buds 2.
Begint OnePlus aan een nieuwe strategie met betaalbare smartphones? Daar lijkt het wel op: de CE 3 Lite staat op zichzelf, in tegenstelling tot vorig jaar, toen de Nord CE 2 Lite vergezeld werd door de Nord CE 2. Is er een meer uitgesproken strategie op komst? Dat is mogelijk, alleen de toekomst zal het uitwijzen. Laten we ons in de tussentijd focussen op wat we concreet weten.
Big eyes
Hoewel het een mid-range model is, ziet de OnePlus Nord CE 3 Lite er heel goed uit. De Chinese fabrikant is er inderdaad in geslaagd om de smartphone een luxueuzer uiterlijk te geven, dankzij materiaal- en afwerkingskeuzes.
Het omhulsel is wel van plastiek, maar het heeft een overtuigende glazen uitstraling – hoewel het heel gevoelig is voor vingerafdrukken. De randen zijn ruw en lijken op aluminium, maar zijn in feite ook van plastiek.
Wat het ontwerp zelf betreft, lijkt OnePlus dezelfde vernieuwingsgolf mee te maken als Samsung: geen camerablok meer, maar camera’s die rechtstreeks uit het omhulsel van de telefoon komen. Dit geeft het toestel opnieuw een strakkere en meer luxueuze uitstraling.
Kortom is de OnePlus Nord CE 3 Lite een mooi product dat erin slaagt om de valkuilen te vermijden die het toestel onaantrekkelijk zouden maken. We vinden het echter wel jammer dat de fabrikant de alert-slider, waarmee je de geluidsmodus van de telefoon kon aanpassen, heeft weggelaten. Een keuze die het waarschijnlijk heeft gemaakt om de kosten te drukken.
Een alles-in-één toestel
Hoewel het toestel lijkt te behoren tot een hogere gamma, richt de nieuwste OnePlus toch vooral op betaalbaarheid. Dit vertaalt zich in een zachte prijs van 329 euro, maar ook in de connectiviteit en accessoires. Het meest opvallende is ongetwijfeld de aanwezigheid van… een koptelefoonaansluiting.
Inderdaad, op de OnePlus Nord CE 3 Lite kan je inderdaad een bedrade koptelefoon aansluiten. Een functie die een goed punt had kunnen zijn voor mensen die nog niet zijn overgestapt naar draadloze koptelefoons.
In dezelfde geest heeft het toestel ruimte voor een micro SD-kaart (tot 1 Terabyte), maar komt het ook met een hoesje – in tegenstelling tot de OnePlus 11 – en een 67W SuperVooc-lader. Aspecten die steeds zeldzamer worden bij veel andere fabrikanten.
Een ander argument voor de toegankelijkheid – dat benadrukt wordt door het merk – is de batterijlevensduur. Uitgerust met een batterij van 5.000 Milliampère-uur, gaat de Nord CE 3 Lite gemakkelijk de hele dag mee bij normaal gebruik. Meer nog, bij het slapengaan toont de batterij een mooie reserve (meer dan 40%, afhankelijk van het gebruik). Degenen die niet verslaafd zijn aan hun telefoon kunnen het dus zelfs twee dagen gebruiken zonder op te laden.
Tot slot, in dezelfde lijn, merken we op dat de vingerafdruklezer zich op de aan/uitknop bevindt. Een keuze die past bij een eenvoudiger gebruik, waarbij de handeling natuurlijker is.
Over het algemeen aanvaardbare prestaties
Uitgerust met een Snapdragon 695-processor – dezelfde als op het vorige model, wat nogal verrassend is – en 8GB RAM – een verbetering hier – slaagt de Nord CE 3 Lite er perfect in om de basisfuncties van een smartphone uit te voeren, zonder noemenswaardige nadelen, en afgezien van enkele vertragingen als meerdere applicaties geopend zijn.
Het toestel is bedoeld voor eenvoudig gebruik en vervult deze rol perfect.
OnePlus heeft gekozen voor een LCD-scherm – om de kosten laag te houden – van 6,72-inch, met een resolutie van 2400 x 1080 pixels, dat een volledig aanvaardbare weergave biedt in termen van kleur, contrast en helderheid.
De OnePlus Nord CE 3 Lite beschikt echter over een functie die meestal is voorbehouden aan duurdere smartphones, namelijk een vernieuwingsfrequentie van 120 Hertz. Dit zorgt ervoor dat de smartphone gemakkelijker gebruikt kan worden, wat natuurlijk heel aangenaam is.
Het fotogedeelte valt tegen
Hoewel OnePlus de camera van zijn smartphone als verkooppunt gebruikt, met een hoofdsensor van 108 megapixels gekoppeld aan een macrosensor van 2 Mp (f / 3.3) en een dieptecamera van 2 Mp (f / 2.4), laat de OnePlus Nord CE 3 Lite al snel zijn beperkingen zien.
Voor basisgebruik werkt de camera perfect, hoewel de foto’s vaak overbelicht en soms saai zijn. Het kleuren- en contrastbeheer is bovendien nogal willekeurig.
Conclusie
Als enige nieuwe vertegenwoordiger van OnePlus’ mid-range toestellen, is de Nord CE 3 Lite een zeer goede keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare smartphone zonder te veel beperkingen. Hoewel de camera niet bijzonder indrukwekkend is, compenseert het toestel dit met zijn design, connectiviteit (koptelefoonaansluiting, micro SD-kaartslot), algemene prestaties en gebruiksvriendelijkheid (120 Hz vernieuwingsfrequentie). De OnePlus Nord CE 3 Lite is redelijk evenwichtig, met enkele leuke verrassingen, voor een prijs die interessant blijft (€329), ondanks een prijsverhoging ten opzichte van zijn voorganger. (vd/kg)