Het is weer tijd om de klok te verzetten

Geschreven met branded content van Beter Bed.

Wanneer is het zomertijd? De klok wordt in de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024 verzet naar de zomertijd. Wanneer wordt de klok verzet en moet de klok vooruit of achteruit? Welke blunders worden er zoal gemaakt doordat vergeten wordt de klok te verzetten? Slaapadviseur Sanne van Beter Bed vertelt je er alles over. 

Wanneer verzetten we de klok?

In België en Nederland wordt de klok tweemaal per jaar verzet. We verzetten de klok één uur. Dit gebeurt op een moment dat we er het minst last van hebben, namelijk op de vroege zondagochtend tussen 2.00 en 3.00 uur. In het voorjaar, op de laatste zondag van maart, gaan we met z’n allen naar het zomeruur. In het najaar, op de laatste zondag van oktober, begint de gewone tijd, ook wel wintertijd genoemd. We hebben dus in totaal 7 maanden zomertijd en 5 maanden wintertijd. Inmiddels is dit kloksysteem geldig in veel landen van de Europese Unie. 

In het voorjaar verzetten we de klok een uur vooruit, in het najaar teruguit. Handig ezelsbruggetje!

Waarom verzetten we de klok?

Iets met te veel minuten in een uur, te veel uren in een dag of te veel dagen in een jaar. Zoiets was het toch? Of was dat toch het schrikkeljaar en had de klok verzetten meer te maken met de hoeveelheid zonlicht? Alle ins & outs op een rijtje:

  • Door gebruik te maken van een speciale zomertijd, hebben we meer daglicht. In het midden van de zomer komt de zon al erg vroeg op, op een tijd dat wij nog lekker liggen te slapen. Het zou natuurlijk jammer zijn als we in deze periode niet optimaal van het zonlicht konden genieten. Door hem vooruit te zetten, sta je in feite een uur eerder op. ’s avonds lijkt het langer licht en je kunt dus langer doorwerken. 
  • In 1916 is men voor het eerst op het idee gekomen de klok te verzetten. Mede door de opkomst van fabrieken, wilden we efficiënter gebruik gaan maken van onze natuurlijke bron van energie en energie besparen. Het idee bleek niet meteen overal even populair en is in 1945 weer afgeschaft.
  • In 1973 brak de oliecrisis uit en het nadenken over energiebesparende maatregelen nam weer toe. De zomertijd werd in 1977 opnieuw ingevoerd.

Klok-verzetten-blunders

Dat het verzetten van de klok ook nadelen heeft, blijkt wel uit onderstaande voorbeelden:

  • Je bent als enige vergeten de klok een uur terug te zetten en komt een uur te vroeg aanzetten op je werk, op school of de voetbaltraining. Deuren nog op slot, lichten uit… oeps. Dat wordt terug naar huis. Of een uur wachten. Het omgekeerde in het voorjaar is natuurlijk ook bijzonder onhandig. Je komt een uur te laat en iedereen is al lang en breed aan het werk. Hoewel… het is natuurlijk het perfecte smoesje voor het missen van het eerste lesuur.
  • Je ligt nog heerlijk te slapen in je warme bedje en je kinderen staan om half 6 te springen aan je bed. Ze zijn klaarwakker! En willen spelen, een boterham eten, op je bed springen… Gevolg: een hoop gezeur en gemopper van jouw kant en onbegrip van hun kant. Kortom: een chagrijnige start van de dag.

Door het verzetten van de klok is ons dag- en nachtritme een tijdje verstoord. Je dagritme wordt toch een uur verplaatst en niet iedereen kan daar even goed tegen.

  • Je zit op kantoor en om 16.00 uur rammelt je maag als nooit tevoren. Je hebt honger en niet zo’n beetje ook. En dus ren je naar het snoepautomaat. En heb je geen honger meer als de aardappels op tafel komen…

Je biologische klok kan door het verzetten van de tijd aardig van slag zijn. Vergelijk het met het hebben van een lichte jetlag. Heb geduld, binnen een paar dagen staat ook je innerlijke klok weer goed.

  • Je dacht het goed te doen door je smartphone de avond van tevoren braaf te verzetten. Jou zou niks overkomen! Ware het niet dat de tijd op de meeste telefoons automatisch verzet wordt, zo ook op die van jou. Da’s dus dubbelop. Ai…

Sommige apparaten, zoals thermostaten, hypermoderne ovens, wekkers, computers en horloges, verzetten zelf de tijd. Bekijk dus vooraf goed voor welke van je apparaten dit geldt. En oja, vergeet vooral je smartphone (niet). 

Zomertijd en wintertijd 2024

De zomertijd 2024 start op zondag 31 maart. De klok wordt in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024 van de wintertijd verzet naar het zomeruur. De wintertijd 2024 start op zondag 27 oktober. De klok gaat in de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober 2023 weer terug naar de wintertijd.

Meer
Lees meer...