De Japanse professor Hiroshi Yoshida van de Tohoku University, heeft ontdekt dat er binnen 500 jaar maar één achternaam meer zal zijn in Japan. Dat komt door het huidige systeem waarbij vrouwen automatisch de naam van hun echtgenoot overnemen bij het huwelijk. Hierdoor zal Sato, de meest voorkomende naam in Japan, tegen 2531 de enige achternaam worden in het land.
Japan zit met een probleem rond achternamen. Hoewel het op dit moment nog niet heel duidelijk is, kan het er binnen 500 jaar voor zorgen dat iedereen in het land dezelfde achternaam heeft. In dat geval vervalt het nut van een achternaam en zullen mensen bij hun voornaam of een nummer genoemd moeten worden, klinkt het bij professor Hiroshi Yoshida, die het probleem met een studie aankaartte.
Sato
Op dit moment is Sato de populairste familienaam in Japan. Zo’n 1,8 Japanners heten momenteel Sato, wat overeenkomt met 1,5 procent van de totale bevolking. Op dit moment is dat dus nog geen probleem, maar volgens de berekeningen van professor Yoshida, zal dat binnen 500 jaar anders zijn.
In Japan bestaat er al meer dan 100 jaar een wet die stelt dat koppels vanaf hun huwelijk éénzelfde familienaam moeten hebben. Ze mogen daarbij wel kiezen welke naam dat is. Maar vanaf hun huwelijk moet deze dus dezelfde zijn. Hierdoor neemt het aantal verschillende familienamen in Japan drastisch af en volgens de berekeningen van professor Yoshida zal dat ervoor zorgen dat iedereen in Japan in 2531 dezelfde familienaam zal hebben. En dat zal dus Sato zijn.
Van 2022 tot 2023 nam de het aantal mensen met de familienaam Sato toe met 0,83 procent. Dat klinkt heel weinig, maar op termijn zal dit grote gevolgen hebben. In 2446 zal de helft van de Japanse bevolking namelijk Sato heten en in 2531 zal het gaan om de volledige Japanse populatie. “In dat geval zullen we mensen overal bij hun voornaam moeten beginnen aanspreken of nummers gebruiken”, klinkt het bij Yoshida. “In dit geval zou ook het erfgoed van families en regio’s verloren gaan.”
Wetsverandering
Dit kan vermeden worden door de wet aan te passen. In het geval dat koppels hun achternaam mogen behouden, zou er nog steeds een stijging zijn in het aantal Sato’s, maar het zou dan gaan om 7,96 procent in 2531. Voor dit cijfer baseerde Yoshida zich op een enquête van de Japanse Trade Union Confederation uit 2022, waaruit bleek dat als koppels de keuze kregen, 39,3 procent nog steeds zou kiezen om dezelfde achternaam aan te nemen. Maar zelfs in dat geval zou Sato uiteindelijk de enige achternaam worden in Japan, al zal het dan pas in 3310 zo ver zijn.
Op dit moment is Japan het enige land ter wereld waar koppels verplicht worden om dezelfde achternaam aan te nemen bij hun huwelijk.