Een weloverwogen publiciteitsstunt, zo mag je de jongste actie van Accent Jobs gerust noemen. Het grootste netwerk van uitzendkantoren is niet meteen de vriend van de vakbonden, en dat mag iedereen weten. Als geen enkele werknemer deelneemt aan de sociale verkiezingen krijgt iedereen een smartphone én een dag vakantie. Niet realistisch, maar dat is het punt niet.
Een stunt die bijzonder veel aandacht krijgt, dat heeft Accent Jobs gescoord. Want de sociale verkiezingen, waarbij in elk groot bedrijf (vanaf meer dan 50 werknemers) gestemd kan worden op de verschillende vakbonden, komen eraan. Die organiseren is de verantwoordelijkheid van de werknemers, en zij moeten de kosten dragen.
Meteen de reden voor Accent Jobs om uit te halen. Want het uitzendnetwerk is met 250 kantoren het grootste in ons land. Zelf heeft het 1.500 werknemers in dienst. En als die allemaal zouden beslissen niet deel te nemen aan sociale verkiezingen, dan bespaart Accent Jobs genoeg om iedereen een smartphone én een dag vakantie extra te beloven.
Nogal hypothetisch dus, want het lijkt sterk dat alle 1.500 werknemers erop ingaan. Maar meteen heeft het kantoor z’n punt gemaakt: zijn de sociale verkiezingen, en bij uitbreiding de manier van werken van de vakbonden nog van deze tijd? De vakbonden liggen al langer onder vuur, sinds het aantreden van een centrumrechtse regering is er sprake van steeds meer polarisatie.
Accent Jobs speelt daar nu verder op in. En als er effectief geen enkele werknemer deelneemt, gaat de stunt alleen maar verder. Want als er geen verkiezingen komen, kan er in het bedrijf geen ondernemingsraad opgericht worden en is de stunt helemaal geslaagd. De ’tegenstanders’ hapten meteen op het visje dat Accent Jobs uitgooide. CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters, ooit Unizo-voorzitter maar vandaag ‘het sociale gelaat van de regering’, veroordeelde de feiten. Hij laat meteen ook onderzoeken of het strafbaar is wat Accent Jobs doet.
Het ABVV reageert in de krant Het Laatste Nieuws woest. “Beneden alle peil”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Met een gsm koop je toch geen democratisch recht af. Dit bedrijf probeert gewoon een loopje te nemen met de sociale wetgeving. En extra pijnlijk is dat het om een interimkantoor gaat, dat werknemers in andere bedrijven plaatst. Bovendien komt het op een moment waarop we het sociaal overleg en de sociale verkiezingen proberen te promoten. In het verleden heb ik nog wel gehoord dat werkgevers hun personeel onder druk zetten. Maar dit is erover.”
Is die houding in de 21ste eeuw nog aanvaardbaar @accent_jobs? https://t.co/mNGFYlgbRk via @demorgen #socialeverkiezingen
— Kurt Vandaele (@KurtVandaele) February 15, 2016