De kruising van een geit en een schaap, is dat een ‘scheit’ of een ‘gaap’?

In Ierland is er een zeldzame kruising tussen een geit en een schaap geboren. Het dier, een gaap, is een zogenaamde hybride diersoort. Dat is een kruising tussen twee soorten die normaal niet met elkaar paren. Naast ‘gapen’ zijn er nog heel wat andere vreemde kruisingen.

Geit + schaap = gaap of scheit

Het beestje dat in Ierland geboren is, noemen we een gaap. Het is het resultaat van een passionele liefdesnacht tussen een ooi en een bok. Naast gapen bestaan er ook nog scheiten, de nakomelingen van een vrouwtjesgeit en een ram. Dat het gaapje in Ierland gezond en wel geboren is, mag gerust een klein wonder genoemd worden. Geiten (60) en schapen (54) hebben immers niet hetzelfde aantal chromosomen. Dat leidt er meestal toe dat de kruising tussen een schaap en een geit dood wordt geboren.

Tijger + leeuw = lijger of teeuw

Lijgers zijn het resultaat van een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. Lijgers kunnen niet in het wild voorkomen, aangezien hun leefgebieden niet in elkaars buurt liggen. Ze zijn dus het resultaat van menselijke inmenging. Lijgers zijn trouwens de grootste katachtigen die er bestaan, ze kunnen een kop groter worden dan hun ouders. Ze zijn bleek, zoals leeuwen, maar hebben wel strepen, zoals tijgers. Naast lijgers zijn er nog andere kruisingen tussen grote katachtigen. Zo heb je bijvoorbeeld ook teeuwen (vrouwtjesleeuw en mannetjestijger) en jaguleps (mannetjesjaguar en vrouwtjesluipaard).
Wikimedia Commons

Zebra + ezel/paard = zebroïde

Je hebt verschillende soorten kruisingen tussen zebra’s en paarden of ezels. Er zijn bijvoorbeeld hebra’s (paardenhengst en zebramerrie), zony’s (zebrahengst en ponymerrie) en zezels (zebrahengst en ezelin). Vorig jaar werd er nog een zezel geboren in Firenze. Dat zebra’s en paarden kunnen paren is hoogst opmerkelijk aangezien beide soorten een verschillend aantal chromosomen hebben. Paarden hebben er 64, terwijl zebra’s, afhankelijk van de soort, slechts tussen 32 en 44 chromosomen hebben.

Thinkstock

IJsbeer + grizzlybeer = ‘grijslybeer’

Ok, ‘grijslybeer’ is niet de echte benaming van wat men in het Engels een ‘grolar bear’ noemt, maar om het makkelijk te maken noemen we hem even zo. De grijslybeer is dus een kruising tussen een grizzlybeer en een ijsbeer. In 2006 werd deze hybride diersoort voor het eerst ontdekt in Canada, in het wild dan nog wel. Hybride diersoorten zijn in het wild uiterst zeldzaam, maar het ontstaan van de grijslybeer heeft wel een logische verklaring. Door de opwarming van de aarde trekken steeds meer grizzly’s naar het noorden van Canada, waar ze dan paren met ijsberen. De grijslybeer heeft de kenmerkende witte vacht van een ijsbeer, maar aan de poten is hij wel bruin zoals een grizzly.
Wikimedia Commons

Tuimelaar + zwarte zwaardwalvis = walfijn

De walfijn is een kruising tussen een tuimelaar en een zwarte zwaardwalvis. In het Sea Life Park in Hawaï hebben ze momenteel twee walfijnen. In 2004 beviel Kekaimalu, een vrouwtjeswalfijn, er van een klein walfijntje. Walfijnen zijn groter dan tuimelaars en hebben een gemengde huid, die enerzijds lichtgrijs is en anderzijds zwart. Nog een leuk weetje: tuimelaars hebben 88 tanden, de zwarte zwaardvis 44 en de walfijn heeft er 66.

Wikimedia Commons

Kameel + lama = cama

In Dubaï hadden ze het ‘geweldige’ idee om kamelen en lama’s met elkaar te kruisen. In het ‘camel reproduction center‘ kwam via kunstmatige inseminatie voor het eerst een cama tot leven. Het doel van de onderzoekers was om een dier te fokken met dezelfde grootte en kracht als een kameel, maar met het minder koppige karakter van een lama. De cama heeft korte oren en een lange staart zoals een kameel, maar hij heeft geen bulten.

Camel Reproduction Centre
Meer
Lees meer...