Er zijn zo van die boeken die in je jeugd een diepe indruk op je maakten. Je verslond ze in recordtempo, en daarna herlas je ze nog tientallen keren. En van sommige steengoeie auteurs las je gewoon ALLE boeken opnieuw en opnieuw. Eigenlijk zou je hun boeken vandaag met alle plezier nóg eens herlezen. Herinner jij je ze nog allemaal?
1. Marc De Bel
Uiteraard kan Marc De Bel niet in dit lijstje ontbreken. Hij was als het ware je jeugdheld met zijn grenzeloze fantasie. De boeken over Blinker, de zusjes Kriegel of oom Trotter, je las ze één voor één in een ruk uit. En met de beste wil van de wereld zou je niet kunnen zeggen welk boek van hem nu eigenlijk je favoriet was. Hij was sowieso ge-wel-dig.
2. Dirk Bracke
Nog zo’n onbetwiste nummer één. Dirk Bracke wist je telkens opnieuw bij de keel te grijpen met zijn dramatische boeken die uit het leven gegrepen waren. Geen thema ging hij uit de weg, en het ene taboe na het andere werd doorbroken, van homoseksualiteit over incest tot HIV. Wedden dat je met rode oortjes Het uur nul hebt gelezen ;-)?
3. Roald Dahl
Nog zo’n klassieker. Zelfs al las je zelden een boek, van Roald Dahl had
je er zeker eentje gelezen. Het is dan ook niet toevallig dat er
meerdere boeken van Dahl verfilmd zijn ondertussen. Weet je nog hoe
jaloers je was op Sjakie die een gouden ticket won om de
chocoladefabriek te bezoeken?
4. Bart Moeyaert
Wie herinnert zich het beklijvende verhaal Duet met valse noten nog, romantisch en tegelijk hartverscheurend? En de prachtige gedichten in Verzamel de liefde, waar je als puber meteen bij begon te zweven. Aargh, waar is de tijd dat je er spontaan vlinders van in de buik kreeg!
5. Patrick Lagrou
Wat was het telkens weer smullen van de avonturen van Marijn in de reeks Het Dolfijnenkind. Geef toe, je was ongetwijfeld jaloers op de band die Marijn had met die dolfijnen, serieus. En hoe graag had jij niet op zo’n paradijselijke plaats gewoond! Ken je trouwens nog de andere boeken van deze schrijver, zoals Hekseneiland of Het meisje uit de jungle?
6. Thea Beckman
Weet je nog hoe Thea Beckman de geschiedenis telkens opnieuw tot leven wist te toveren op een meeslepende manier? Het was alsof je zelf in je jeansbroek deelnam aan de kruistochten, en je op de eerste rij zat bij de Honderdjarige Oorlog. Haar boeken waren stuk voor stuk kleppers van formaat en daar kon je alleen maar blij om zijn. Want het was altijd met een zucht van spijt dat je dat laatste blad omsloeg.
7. Anthony Horowitz
Als je niet terugdeinsde voor een stevig potje griezelen, heb je waarschijnlijk alle boeken van Horowitz verslonden. Weet je nog, de belevenissen van David Eliot op Grieselstate? Zó spannend!
8. Jan Terlouw
De kans is klein dat je Koning van Katoren niet gelezen hebt. En ook van de andere boeken van Jan Terlouw heb je wellicht keihard genoten. Herinner je je het boek Briefgeheim nog? Of Oorlogswinter? Geweldige boeken allemaal!
9. J.K. Rowling
Tenzij je de voorbije 20 jaar op Mars hebt doorgebracht, was J.K. Rowling waarschijnlijk één van je favoriete schrijfsters. Telkens opnieuw was het nagelbijtend afwachten tot er een nieuw boek werd uitgebracht en je nog meer kon lezen over Harry Potter in Zweinstein. Om vervolgens even nagelbijtend af te wachten tot je ook de film kon gaan bekijken.
10. Anne Provoost
Allicht heb je het boek Vallen met veel plezier gelezen. Maar ken je ook nog de andere boeken van Anne Provoost, zoals Mijn tante is een grindewal, of De roos en het zwijn?
11. Guus Kuijer
Misschien zegt de naam Guus Kuijer je niet meteen iets, maar het personage Madelief doet ongetwijfeld nog wel een belletje rinkelen. Ze speelde de hoofdrol in verschillende boeken, waaronder Met de poppen gooien, Op je kop in de prullenbak, of Krassen in het tafelblad. En die heb je waarschijnlijk allemaal met veel plezier gelezen.
12. Anke de Vries
Als je fan was van het meer dramatische genre, dan is de kans groot dat je verschillende boeken van Anke de Vries in je boekenkast had staan. Had je ook zoveel medelijden met Judith uit Blauwe plekken, die mishandeld werd door haar moeder? En weet je nog hoe Mark wegvluchtte na de dood van zijn vriendinnetje in Weg uit het verleden?
13. Gerda Van Cleemput
Als je je deze schrijfster niet direct meer herinnert, dan wellicht wel haar boeken. Zoals Het meisje dat de zon niet zag, over de blinde Greet. Of het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de blinde en dove Helen in De bloeiende mimosaboom. En niet te vergeten de muzikale biografieën over Clara Schumann, Mozart en Mendelssohn. Stuk voor stuk pareltjes.
Tijd om in je oude boekenkast te duiken en al die geweldige boeken te herlezen ;-)!