Zuid-Korea kampt al jaren met dalende geboortecijfers en overheidsmaatregelen om dit tegen te gaan lijken weinig effect te hebben. Nu komt het land met een nieuwe aanpak: de oprichting van een speciaal ministerie dat zich zal richten op demografische uitdagingen.
Een van de grootste obstakels voor jonge Zuid-Koreanen om kinderen te krijgen, zijn de financiële uitdagingen. Velen geven aan dat de hoge kosten van levensonderhoud en de wens om eerst financieel stabiel te zijn, hen weerhouden van ouderschap. Maar volgens sociologen is er meer aan de hand. De prioriteiten en levensstijl van Generatie Y en Z spelen eveneens een cruciale rol.
Jongvolwassenen in Zuid-Korea spenderen meer aan luxeartikelen en ervaringen dan aan sparen voor de toekomst. Jung Jae-hoon, sociologieprofessor aan de Seoul Women’s University, legt uit dat deze generatie zich veelal richt op “statusjacht” via sociale media, in plaats van zich te settelen en een gezin te stichten. “Ze willen nu genieten en hebben minder oog voor langetermijnplanning”, zegt Jung aan Reuters.
YOLO-mentaliteit overheerst
Veel twintigers en dertigers in Zuid-Korea zijn gefocust op genieten van het leven en het najagen van persoonlijke ambities. Park Yeon, een 28-jarige Instagrammer en aspirant-zangeres, vertelt: “Ik ben helemaal van YOLO. Na mijn uitgaven voor mezelf blijft er nauwelijks iets over om te sparen.” Voor Park is trouwen en kinderen krijgen iets voor later, als ze haar eigen dromen heeft waargemaakt.
Deze mentaliteit weerspiegelt zich in de cijfers: de spaarquote van dertigers is gedaald van 29,4 procent vijf jaar geleden naar 28,5 procent nu, terwijl de uitgaven voor reizen juist zijn gestegen van 33,3% naar 40,1% in de afgelopen drie jaar. Ook geven twintigers en dertigers het meest uit aan luxeproducten en hotels.
Overheid zoekt nieuwe oplossingen
Ondanks verschillende stimuleringsmaatregelen, zoals subsidies voor jonge ouders, blijft het geboortecijfer dalen. Daarom heeft de Zuid-Koreaanse overheid besloten een nieuw ministerie op te richten dat zich exclusief zal bezighouden met demografische vraagstukken.
Of dit nieuwe initiatief de geboortetrend daadwerkelijk zal kunnen keren, is nog maar de vraag. Experts benadrukken dat er meer nodig is dan financiële prikkels alleen om de mindset van de jongere generaties te veranderen. Toch hoopt de overheid dat een gerichte aanpak zal helpen om het tij te keren en Zuid-Korea op de lange termijn demografisch te versterken.