Na de homo’s: Rusland begint nu ook met vervolging van atheïsten

Een 38-jarige Rus die in een webchat stelde dat God niet bestaat, is een maand in een psychiatrisch ziekenhuis opgesloten en staat nu terecht voor “het beledigen van de gevoelens van Orthodoxe gelovigen”. Hij kan drie jaar cel krijgen. In 2013 werd door president Putin, na het incident met Pussy Riot, een wet tegen godslastering ingevoerd. Na de homoseksuelen lijken atheïsten nu het volgende slachtoffer van het regime te worden.

Viktor Krasnov uit Stavropol postte in 2014 tijdens een webchat het volgende: “Volgens mij is die verzameling van sprookjes die de Bijbel heet gewoon complete onzin. Er bestaat geen god!”

Eén van de deelnemers aan de chatsessie stapte naar de politie en gaf Krasnov aan. De openbare aanklager beschouwt de “misdaad” van Krasnov als “het beledigen van de gevoelens van orthodoxe gelovigen”.

Psychiatrisch ziekenhuis

Daarmee had Krasnov een wet overtreden die Putin doorvoerde in 2013 en die godslastering strafbaar maakt. In de wet staat dat “het beledigen van godsdienstige gevoelens of opzettelijke en publieke uitingen die beledigend zijn voor gelovigen” strafbaar zijn. De overtreders kunnen een boete van 15.000 euro krijgen en maximaal drie jaar cel.

Tegen Krasnov is één jaar cel gevorderd. De man werd bovendien al een maand opgesloten in een psychiatrische instelling. Volgens de overheid “om te onderzoeken of hij geestelijk gezond” was. Dat bleek het geval, waardoor hij terecht kan staan nu.

Dikke vrienden

De Russisch-Orthodoxe kerk en Vladimir Putin zijn dikke vrienden. Onder geestelijken is er een nieuwe golf van agressieve pro-oorlogpropaganda ontstaan en de overheid maakt daar maar al te graag gebruik van. Er zijn zelfs plannen om de kerk nu ook in de grondwet te verwerken en Rusland van een seculiere staat in een orthodoxe te veranderen.

In Moskou werd onlangs verboden dat een mensenrechtenorganisatie tien billboards op verschillende locaties in de stad zou plaatsen waarop een quote stond uit de Russische grondwet die stipuleert dat “godsdienstige organisaties en de staat gescheiden zijn bij wet”.

Heilige oorlog(en)

Putin krijgt bij zijn bombardementen op Syrische oppositiegroepen ideologische en religieuze steun van de Russisch-orthodoxe kerk. Die spreekt van een “heilige oorlog”. De kerk staat volledig achter Putins retoriek en aanpak. In een verklaring roemde patriarch Kirill, de hoogste geestelijke van de kerk, Putin om zijn militair ingrijpen.

Dat de kerk Putin steunt is geen verrassing. Na het einde van het communisme is ze steeds dichter opgeschoven naar het Kremlin. Inmiddels zijn Kirill en Putin twee handen op één buik: de president beschermt de kerk en zorgt dat ze niets tekort komt en de kerk steunt Putins politiek. Zo geeft ze zijn beleid morele legitimiteit.

Vorig jaar presenteerde Kirill al een ander politiek project als een heilige strijd. De annexatie van de Krim en het optreden elders in Oekraïne waren hard nodig stelde hij toen. De Oekraïense regering was Russisch-orthodoxe gelovigen aan het “vervolgen” en was volgens hem van plan om de orthodoxe kerk omver te werpen.

In 2013 is ook een wet aangenomen in Rusland die “propaganda van niet-traditionele relaties” onder minderjarigen strafbaar stelt. In de praktijk betekent dit, dat het praten over homoseksualiteit waar jongeren bij zijn, of het dragen van uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de LGBT-gemeenschap (zoals de regenboogvlag) strafbaar is, ook voor buitenlanders.

Meer
Lees meer...