Mathias De Clercq (Open Vld/Voor Gent) kan nog niet op beide oren slapen in aanloop naar verkiezingen

Met nog slechts een maand tot de lokale verkiezingen lijkt de positie van Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld/Voor Gent) allerminst verzekerd. Ondanks zijn alliantie met Vooruit, blijft Groen in de peilingen sterk presteren, waardoor de plannen om de groenen uit het bestuur te wippen onzeker worden.

In de peiling, uitgevoerd door verschillende Vlaamse kranten, haalt de stadslijst Voor Gent (een kartel van Open Vld en Vooruit) 21,1 procent van de stemmen. Dit maakt hen de grootste, maar Groen volgt hen op de voet met 18,1 procent. Het doel van de alliantie tussen Open Vld en Vooruit was duidelijk: Groen en hun populaire circulatieplan, onder leiding van schepen Filip Watteeuw, weren uit het beleid.

De Clercq hoopte zo als burgemeester een minder groene stempel op Gent te kunnen drukken, maar de resultaten laten zien dat Groen nog steeds sterk staat. Het circulatieplan blijft een belangrijk breekpunt voor veel Gentenaars, wat de verhoudingen tussen de kartellijst en Groen gespannen maakt.

Veel kiezers nog onbeslist

Opvallend is dat 21,4 procent van de kiezers nog niet weet op wie ze zullen stemmen. Dit maakt de uitkomst van de verkiezingen bijzonder onzeker. De Clercq lijkt wel een goede kans te maken op een tweede termijn als burgemeester, maar hij zal mogelijk weer rekening moeten houden met een sterke aanwezigheid van Groen in het bestuur.

Populariteit van De Clercq en Watteeuw onder druk

Mathias De Clercq scoort met 17,5 procent nog steeds goed als kandidaat-burgemeester, al blijft hij achter op bekende Vlaamse figuren als Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen en Dirk De fauw (cd&v) in Brugge. Zijn directe concurrenten in Gent, Anneleen Van Bossuyt (N-VA) en Freya Van den Bossche (Vooruit), volgen met respectievelijk 12,6 en 8,7 procent.

Filip Watteeuw, de controversiële schepen van Mobiliteit en lijsttrekker voor Groen, lijkt echter met een serieus probleem te kampen. Slechts 7,6 procent van de ondervraagden ziet hem als burgemeester, terwijl maar liefst 48,3 procent hem absoluut niet op die positie wil. Toch blijft Groen als partij sterk, mede dankzij de populariteit van Hafsa El-Bazioui, de nummer twee op de lijst.

Coalitieonderhandelingen worden spannend

Hoewel de peilingen op dit moment wijzen op een nieuwe overwinning voor Voor Gent, lijkt een samenwerking met Groen opnieuw onvermijdelijk. Mocht De Clercq proberen een coalitie te vormen met N-VA en cd&v, zal hij niet alleen Groen moeten uitsluiten, maar ook Vooruit in deze nieuwe combinatie moeten meekrijgen. Of dit laatste haalbaar is, blijft onzeker.

Meer
Lees meer...