Jongeren kiezen vaker voor financiële zekerheid boven ouderschap

Steeds meer jongvolwassenen geven prioriteit aan hun financiële zekerheid boven het krijgen van kinderen. Uit een recent onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de millennials en Gen Z’ers zonder kinderen niet van plan is om ooit ouder te worden, en dit vooral vanwege financiële overwegingen. Deze groeiende trend weerspiegelt de toegenomen waarde die jongere generaties hechten aan financiële stabiliteit, in een wereld waarin de kosten van levensonderhoud blijven stijgen.

De kosten van levensonderhoud spelen een belangrijke rol in de keuze van jongvolwassenen om kinderloos te blijven. Millennials en Gen Z’ers hebben te maken met meerdere financiële obstakels, waaronder relatief lagere lonen, stijgende woonkosten en torenhoge studieschulden. Hierdoor wordt het sparen voor langetermijndoelen, zoals een eigen woning of gezinsuitbreiding, steeds moeilijker.

Voor veel jongeren is het opbouwen van een stabiele financiële basis een noodzakelijke stap voordat ze aan ouderschap denken. Dit betekent dat belangrijke levenskeuzes, zoals gezinsplanning, vaak op de lange baan worden geschoven.

Kinderopvangcrisis verergert de situatie

Naast financiële onzekerheden speelt ook de aanhoudende crisis in de kinderopvang een grote rol. De kosten van kinderopvang zijn de afgelopen 30 jaar bijna twee keer zo snel gestegen als de inflatie, wat een aanzienlijke financiële last vormt voor jonge gezinnen.

Deze kosten drukken bovendien vaak zwaarder op vrouwen, die traditioneel meer verantwoordelijkheden hebben in de zorg voor kinderen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsparticipatie van vrouwen, maar draagt ook bij aan de hardnekkige loonkloof tussen mannen en vrouwen.

Brede economische gevolgen en nood aan oplossingen

De impact van deze financiële uitdagingen beperkt zich niet alleen tot individuen en gezinnen. Economen, zoals Brett House, waarschuwen dat de hoge kosten van kinderopvang een negatief effect hebben op de economie als geheel. Het leidt tot gederfde inkomsten en een lagere productiviteit, wat een negatieve invloed heeft op de bredere economische groei. In de Verenigde Staten kost de kinderopvangcrisis bijvoorbeeld jaarlijks naar schatting 122 miljard dollar aan verloren inkomsten en productiviteit.

Als beleidsmakers en bedrijven de financiële lasten rondom ouderschap niet aanpakken, blijven jongvolwassenen de keuze maken om hun financiële zekerheid voorop te stellen. Er is dringend behoefte aan structurele oplossingen om de stijgende kosten van kinderopvang en andere financiële obstakels aan te pakken. Alleen op die manier kunnen jongere generaties de financiële ruimte krijgen om hun langetermijndoelen te realiseren, waaronder het stichten van een gezin.

Meer
Lees meer...