Europa staat voor een cruciaal moment in zijn defensiebeleid, zegt Andrius Kubilius, de kandidaat EU-commissaris voor Defensie. In reactie op de groeiende dreiging vanuit Rusland roept hij op tot snelle en grootschalige versterking van de Europese militaire capaciteiten.
Europa moet zich in een rap tempo voorbereiden op de toenemende geopolitieke spanningen, vooral gezien de mogelijke dreiging vanuit Rusland binnen zes tot acht jaar. Andrius Kubilius, voormalig premier van Litouwen en voorvechter van een krachtige defensie, legt de nadruk op de urgentie van versterking. “De tijd om te handelen is nu”, zegt Kubilius, verwijzend naar waarschuwingen van NAVO-ministers en militaire experts die een mogelijk conflict met Rusland voorspellen.
In zijn nieuwe rol als EU-commissaris voor Defensie wil Kubilius de focus leggen op het versterken van de Europese militaire capaciteit. Een van zijn eerste stappen is het uitvoeren van een grondige evaluatie binnen zijn eerste 100 dagen in functie, samen met Kaja Kallas, kandidaat voor Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken.
Onderinvestering in de Europese defensie-industrie
Een van de grootste obstakels waar Kubilius mee te maken krijgt, is de onderfinanciering van de Europese defensie-industrie. Sinds de financiële crisis van 2008 is er meer dan een biljoen euro te weinig geïnvesteerd in defensie, waardoor Europa achterloopt op strategisch belangrijke technologieën en capaciteiten.
Kubilius noemt deze situatie “onhoudbaar” en pleit voor meer samenwerking tussen EU-lidstaten op het gebied van defensieproductie. Het gezamenlijk ontwikkelen en aankopen van wapensystemen moet volgens hem de norm worden, wat niet alleen efficiëntie zal bevorderen, maar ook de Europese defensie-industrie nieuw leven moet inblazen. Dat meldt Reuters.
Financiering en toekomstplannen
Ondanks de weerstand van sommige EU-landen tegen gecentraliseerde controle over defensie, benadrukt Kubilius dat zijn plannen geen vervanging zijn voor de NAVO. “We versterken de NAVO door de EU-mogelijkheden uit te breiden”, legt hij uit. De EU beschikt over financiële instrumenten die de NAVO niet heeft, zoals het Europees Defensiefonds.
Kubilius wil minimaal 500 miljard euro investeren in de Europese defensie-industrie, maar geeft toe dat het vinden van de juiste financieringsbronnen een uitdaging wordt. Hij suggereert verschillende opties, waaronder het uitgeven van gezamenlijke defensieobligaties, het benutten van post-pandemische herstelgelden of samenwerking met de Europese Investeringsbank.