Israël heeft het kantoor van Al Jazeera in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gesloten, met de beschuldiging dat het netwerk terrorisme zou aanwakkeren. Deze maatregel past binnen het bredere conflict tussen Israël en het netwerk, dat Israël ervan beticht de berichtgeving in de regio te willen onderdrukken.
In de vroege ochtend van zondag vielen Israëlische troepen het kantoor van Al Jazeera in Ramallah binnen. Met getrokken wapens overhandigden ze een militair bevel aan de bureauchef van het netwerk, Walid al-Omari. Dit bevel legde de sluiting van het kantoor voor 45 dagen op. Israël beschuldigde Al Jazeera van het “aanzetten tot en steunen van terrorisme”. Tijdens de inval namen de Israëlische soldaten camera’s en ander apparatuur van het kantoor in beslag.
“Spreekbuis van Hamas en Hezbollah”
De Israëlische minister van Communicatie, Shlomo Karhi, bevestigde de sluiting en noemde Al Jazeera een “spreekbuis” voor Hamas en Hezbollah. Hij benadrukte dat Israël zich zal blijven richten op wat het ziet als vijandige mediakanalen die de veiligheid van Israëlische troepen in gevaar brengen. Al Jazeera ontkent de beschuldigingen en stelt dat Israël zijn journalisten opzettelijk als doelwit neemt om de persvrijheid te ondermijnen.
De sluiting van het Al Jazeera-kantoor leidde tot felle kritiek, vooral vanuit Palestijnse en internationale journalistieke kringen. Het Palestijnse Journalisten Syndicaat noemde de inval een “nieuwe aanval op de persvrijheid” en veroordeelde het als een poging om verslaggeving over de situatie in Palestina het zwijgen op te leggen.
Rol Al Jazeera in de regio
Het incident is niet de eerste keer dat Israël Al Jazeera hard aanpakt. In mei van dit jaar verbood de Israëlische regering het netwerk om in Israël te opereren, onder het mom van nationale veiligheid. Al Jazeera blijft echter verslag doen van het conflict vanuit Gaza en de Westelijke Jordaanoever en heeft altijd ontkend banden te hebben met militante groepen.
Al Jazeera, gefinancierd door de Qatarese regering, speelt sinds zijn oprichting in 1996 een belangrijke rol in het brengen van nieuws uit de Arabische wereld. Qatar heeft zich actief ingezet voor vredesonderhandelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het netwerk beschuldigt Israël ervan zijn journalisten in gevaar te brengen, onder meer door dodelijke aanvallen op verslaggevers zoals Samer Abu Daqqa en Hamza AlDahdooh.