Noorwegen schrijft geschiedenis: meer elektrische voertuigen dan benzinevoertuigen

Noorwegen heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de elektrische revolutie. Voor het eerst rijden er in het Scandinavische land meer elektrische auto’s dan benzineauto’s op de weg. Volgens de Noorse Wegenfederatie zijn er momenteel 754.303 volledig elektrische voertuigen geregistreerd, tegenover 753.905 benzinewagens. Dat meldt BBC. Met deze prestatie komt Noorwegen dichter bij zijn ambitie om als eerste land ter wereld de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s tegen 2025 stop te zetten.

De overstap naar elektrische voertuigen (EV’s) is geen toevalstreffer. Noorwegen heeft zich al jarenlang ingezet voor een duurzame toekomst op de weg. De sterke stijging in EV-verkoop wordt vooral toegeschreven aan de royale stimuleringsmaatregelen van de Noorse overheid. Dankzij de olie- en gasinkomsten heeft Noorwegen een investeringsfonds van meer dan 1.581 biljoen euro opgebouwd, wat de regering in staat stelt om kopers van elektrische auto’s aantrekkelijke voordelen aan te bieden. Denk aan belastingvrijstellingen, wat voor veel Noren de drempel verlaagt om de overstap te maken.

Van popgroep A-ha tot elektrische revolutie

De Noorse elektrische doorbraak is het resultaat van een vroege en consistente inzet. In de jaren ’90 werden de eerste stappen gezet toen milieuactivisten de hulp inschakelden van de beroemde popgroep A-ha om EV’s te promoten. Deze opvallende samenwerking markeerde het begin van een cultuurverandering in het land, die vandaag zijn vruchten afwerpt.

Nu blijkt dat maar liefst negen van de tien nieuwe auto’s die in Noorwegen worden verkocht elektrisch zijn, een ongeëvenaard percentage wereldwijd.

Uitdagingen en toekomstplannen

Hoewel de verkoop van elektrische voertuigen in Noorwegen spectaculair is gestegen, staan er nog steeds enkele obstakels in de weg. Dieselauto’s, met bijna een miljoen exemplaren nog steeds het grootste aandeel in het Noorse wagenpark, worden weliswaar minder verkocht, maar blijven een belangrijk deel uitmaken van de Noorse autowereld. Daarnaast blijven zorgen over oplaadinfrastructuur en laadtijden voor sommige bestuurders een rem op de volledige overgang naar elektrisch rijden.

Om de overstap naar EV’s te vergemakkelijken, heeft de Noorse overheid verschillende stimuleringsmaatregelen ingevoerd. Zo profiteren EV-bestuurders van gratis parkeren en tolvrijstellingen, en wordt het laadnetwerk continu uitgebreid. Vooral in steden als Oslo, waar er meer dan 2000 gratis laadstations zijn, blijkt dit beleid bijzonder effectief.

Meer
Lees meer...