Met deze tips was je haren altijd goed!

Iedereen doet het: haren wassen. Het is een stap die werkelijk niemand overslaat in diens verzorgingsroutine. De een doet het elke dag (meerdere keren, zelfs) en een ander slaat weleens een dag over. En misschien is dat laatste ook wel het beste, omdat het voor de meesten wel bekend is dat dagelijks wassen niet per se gezond is voor je lokken. Dit komt vooral omdat velen niet weten hoe je je haar op de juiste manier moet wassen (ja, echt waar). Maar maak je geen zorgen, want dit artikel zal je eens en voor altijd vertellen hoe je jouw haren op de juiste manier wast.

Welke shampoo?

Je haar wassen met shampoo lijkt misschien eenvoudig, maar de juiste technieken kunnen de gezondheid en het uiterlijk van je haar aanzienlijk verbeteren. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste shampoo. Kies een shampoo die past bij je haartype en specifieke behoeften, zoals kleurbescherming, vocht, volume of schadeherstel. En als je bijvoorbeeld gekleurd haar hebt, kies dan voor een sulfaatvrije shampoo om vervaging van je kleur te voorkomen. Als je last hebt van dunner wordend haar, overweeg dan een shampoo met biotine.

Voordat je shampoo aanbrengt

Ontwar je haar voorzichtig met een haarborstel met brede tanden voordat je de shampoo aanbrengt. Dit voorkomt haarbreuk en zorgt ervoor dat de shampoo gelijkmatig wordt aangebracht. Je kunt hierbij ook een spray overwegen die klitten voorkomt en dus je haar een ontwarrende spray overwegen. Vervolgens zorg je ervoor dat het water warm is, maar niet te heet, want heet water kan essentiële oliën uit je hoofdhuid verwijderen.

Tijd om te wassen

Maak je haar grondig nat met warm water om de haarschubben te openen en de shampoo diep te laten doordringen. Giet een hoeveelheid shampoo ter grootte van een muntje in je handpalm (pas de hoeveelheid aan aan de lengte en dikte van je haar). Wrijf je handen over elkaar om de shampoo gelijkmatig te verdelen.  Daarna breng je de shampoo aan op je hoofdhuid en haarwortels, begin bij je voorhoofd en beweeg in de richting van je nek. Hierbij gebruik je je vingertoppen om de shampoo zachtjes in je hoofdhuid te masseren met ronddraaiende bewegingen. Dit helpt om vuil en productophopingen los te maken en stimuleert de doorbloeding. Gebruik niet je nagels, want dit kan je hoofdhuid irriteren. Zodra je hoofdhuid bedekt is, breng je het schuim aan over de lengten van je haar. Als je erg lang haar hebt, moet je misschien wat meer shampoo toevoegen. Vervolgens spoel je je haar uit met warm water totdat het water helder is. Zorg ervoor dat je alle resten van de shampoo verwijdert, want resten kunnen leiden tot opbouw en dof uitziend haar. Tip: voor extreem vuil of vet haar kan een tweede shampoo nuttig zijn. De eerste wasbeurt verwijdert overtollige oliën en vuil, terwijl de tweede wasbeurt het haar behandelt, waardoor het rijker en effectiever schuimt.

Nazorg

De stappen die we nu behandelen, zijn eigenlijk net zo belangrijk voor de gezondheid en het uiterlijk van je haar als die hiervoor. Na de shampoo, raden we je aan een conditioner te gebruiken die geschikt is voor jouw haartype en concentreer je op de lengten en punten. Je kunt zelfs overwegen om één keer per week een diepe conditioner of haarmasker te gebruiken. Daarna knijp je voorzichtig het overtollige water uit je haar met je handen of een handdoek. Wrijf niet door je haar met de handdoek, want dit kan pluizig en beschadigt haar veroorzaken. Als je een haardroger gebruikt, zet deze dan op een lage warmtestand en houd hem minstens 15 cm van je haar vandaan.

Hoe vaak?

Hoe vaak je je haar ‘moet’ wassen, hangt grotendeels af van je haartype, levensstijl en persoonlijke voorkeuren. Voor de meeste mensen kan te vaak wassen van het haar zich ontdoen van zijn natuurlijke oliën, wat leidt tot droogheid en mogelijke schade. Omgekeerd kan te weinig wassen ervoor zorgen dat olie en producten zich ophopen, waardoor je haar er vies uitziet en vies aanvoelt en zelfs je hoofdhuid kan irriteren. Maar een algemene richtlijn, gaat als volgt: als je haar snel vet wordt, moet je het misschien elke dag of om de dag wassen. Dit helpt om overtollige olie onder controle te houden en je hoofdhuid gezond te houden. Mensen met droog, stug of krullend haar kunnen vaak een paar dagen tussen het wassen laten. Eén of twee keer per week kan voldoende zijn omdat dit haartype zijn natuurlijke oliën moet behouden om zacht en handelbaar te blijven. Houd daarnaast echter ook rekening met je activiteiten, want als je dagelijks sport en veel zweet, moet je misschien vaker wassen om het zweet te verwijderen en problemen met je hoofdhuid te voorkomen.

Meer
Lees meer...