Duitsland start evacuatie van burgers uit Libanon door toenemende spanningen

De situatie in Libanon verslechtert snel, en Duitsland heeft als een van de eerste westerse landen een evacuatie van burgers opgestart. De Duitse regering zet militaire vliegtuigen in om burgers in veiligheid te brengen, terwijl de spanningen in het land escaleren.

Maandag vertrok een A321-vliegtuig van de Duitse luchtmacht met zo’n 110 passagiers aan boord van de internationale luchthaven van Beiroet. Onder de evacués bevonden zich ambassadepersoneel, hun families, en Duitse burgers die medische hulp nodig hadden. Deze eerste vlucht is het begin van wat naar verwachting een reeks evacuaties zal zijn, hoewel het precieze schema nog niet bekend is. Ondertussen blijft essentieel personeel van de Duitse ambassade ter plaatse om de overgebleven Duitsers, naar schatting zo’n 1.800 personen, te ondersteunen.

Escalerende spanningen in de regio

De evacuatie komt op een moment dat de spanningen in Libanon razendsnel toenemen. Israël heeft troepen verzameld langs de grens met Zuid-Libanon, wat speculaties aanwakkert over een mogelijke grondinvasie. Bovendien heeft Israël voor het eerst sinds 2006 doelwitten in het centrum van Beiroet aangevallen. Het conflict heeft geleid tot massale ontheemding in Libanon, met naar schatting een miljoen mensen die hun huizen hebben moeten verlaten, voornamelijk in het zuiden van het land.

Een woordvoerder van de Duitse regering verklaarde dat ze momenteel alleen het vrijwillige vertrek van burgers ondersteunen, maar dat een volledige evacuatie niet is uitgesloten. De Duitse burgers in Libanon kregen in oktober 2023 het dringende advies om het land te verlaten. Nu het commerciële vliegverkeer op de luchthaven van Beiroet bijna tot stilstand is gekomen, lijkt Duitsland steeds meer afhankelijk te worden van militaire middelen voor toekomstige evacuaties.

Internationale respons

Duitsland is niet het enige land dat zich voorbereidt op een mogelijke grootschalige evacuatie. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben troepen gestationeerd in Cyprus, klaar om in te grijpen indien hun regeringen daartoe besluiten. Deze aanwezigheid versterkt de bezorgdheid over de toenemende onveiligheid in de regio.

Meer
Lees meer...