Nieuw-Zeelands marineschip HMNZS Manawanui zinkt voor kust van Samoa na stranding en brand

Een incident met verregaande gevolgen: Nieuw-Zeelands onderzoeksschip HMNZS Manawanui is gezonken voor de kust van Samoa na een reeks rampzalige gebeurtenissen. Alle opvarenden konden gelukkig gered worden.

In de nacht van zaterdag op zondag strandde het gespecialiseerde Nieuw-Zeelandse marineschip HMNZS Manawanui voor de kust van Samoa. Het schip, dat bekend staat om zijn duik- en onderzoeksactiviteiten in de oceaan, kwam vast te zitten op een rif op ongeveer één zeemijl van het eiland Upolu. Wat begon als een standaard rifonderzoek, eindigde in een noodsituatie toen het schip kort na de stranding in brand vloog.

Evacuatie en reddingsoperaties

De 75 opvarenden, waaronder bemanningsleden, wetenschappers en buitenlandse militairen, werden snel geëvacueerd naar reddingsboten. Ondanks de gevaarlijke omstandigheden, met ruwe zee en sterke stromingen, verliep de evacuatie succesvol. Dankzij de training en ervaring van de bemanning konden alle opvarenden zondagochtend veilig worden gered.

Volgens de Nieuw-Zeelandse defensiemacht wordt een volledig onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de stranding. Het schip zelf kapseisde en zonk enkele uren later, na zware slagzij en rookontwikkeling.

De reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door de woelige omstandigheden op zee. Sterke stromingen en een hoge deining zorgden ervoor dat zowel de reddingsboten als de vlotten met moeite op koers bleven. Dit incident is bijzonder opvallend, aangezien het rif in kwestie sinds 1987 niet meer uitgebreid was onderzocht. Mogelijk speelde dit een rol in de fatale stranding van het schip.

Nasleep en onderzoek

De geredde opvarenden verblijven momenteel in Samoa, waar ze wachten op hun terugvlucht naar Nieuw-Zeeland. Getuigen ter plaatse beschrijven hoe het schip rookte en zwaar slagzij maakte voordat het uiteindelijk onder de golven verdween.

Nieuw-Zeelands minister van Defensie, Judith Collins, heeft haar bezorgdheid geuit over het incident, maar benadrukte ook de professionaliteit en moed van de bemanning. “Hun acties hebben vele levens gered, en daar zijn we hen dankbaar voor”, zei ze in een verklaring.

Meer
Lees meer...