Mathias De Clercq (Voor Gent) reageert fel op geruchten over voorakkoord met N-VA: “Manifeste leugen”

De Gentse burgemeestersverkiezingen beloven spannend te worden, met zittend burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent) en Filip Watteeuw (Groen) in een nek-aan-nekrace. Terwijl De Clercq zich profileert als de beste keuze voor de stad, ontkent hij met klem geruchten over een mogelijk voorakkoord met N-VA.

De campagne voor de lokale verkiezingen in Gent draait in toenemende mate uit op een tweestrijd tussen Mathias De Clercq, lijsttrekker voor het kartel Voor Gent (Open Vld en Vooruit), en Filip Watteeuw van Groen. De Clercq probeert zich te onderscheiden in De Morgen door aan te geven dat de keuze voor de Gentenaars simpel is: “Ofwel De Clercq als burgemeester, ofwel Watteeuw.”

Uit de recente peilingen blijkt dat beide kandidaten elkaar weinig ontlopen: Voor Gent zou momenteel 21,1 procent van de stemmen behalen, terwijl Groen 18,1 procent zou halen. Een groot deel van de kiezers, zo’n 21,4 procent, is echter nog onbeslist. De Clercq zet alles op alles om die groep voor zich te winnen en hekelt daarbij het beleid van zijn groene tegenstander. Volgens hem heeft Watteeuw niet geluisterd naar de Gentenaars bij het opstellen van zijn wijkmobiliteitsplannen. “Hij werkte met ‘droomscenario’s’, waardoor mensen het gevoel kregen dat hun inspraak er niet meer toe deed”, zegt De Clercq.

Coalitiepartner?

De grote vraag blijft met wie De Clercq, indien hij de verkiezingen wint, een coalitie zou vormen. De peilingen wijzen uit dat hij vermoedelijk zal moeten samenwerken met Groen of N-VA, maar De Clercq maakt duidelijk dat een coalitie met N-VA niet zijn voorkeur heeft. “Ik sluit geen enkele democratische partij uit, maar N-VA is écht mijn ding niet”, klinkt het resoluut. Hij wijst op fundamentele verschillen, bijvoorbeeld over sociaal wonen en het dragen van hoofddoeken in Gent.

Volgens De Clercq wil N-VA ook snijden in het Gentse middenveld, iets wat voor hem onbespreekbaar is. Een samenwerking tussen Voor Gent en N-VA noemt hij dan ook “een moeilijk verhaal.”

Reactie op voorakkoord-geruchten

Groen beweert echter dat er al een voorakkoord zou bestaan tussen Voor Gent en N-VA. Mathias De Clercq ontkent die geruchten krachtig en spreekt van “een manifeste leugen.” Volgens hem is er geen sprake van enige samenwerking met N-VA. “Ik heb van Groen geen enkele les te krijgen over N-VA. In andere steden en gemeenten, zoals Oost-Vlaanderen en Sint-Niklaas, heeft Groen zélf samen met N-VA bestuurd”, haalt hij uit.

De Clercq blijft vasthouden aan zijn progressieve visie voor Gent: “Gent zal progressief zijn, of niet zijn.” Toch lijkt een coalitie met Groen onvermijdelijk als de peilingen kloppen, ondanks de spanningen tussen beide partijen.

Toekomst zonder burgemeesterssjerp?

Mocht De Clercq de burgemeesterssjerp verliezen aan Watteeuw, dan heeft hij geen interesse om als schepen onder diens bewind te dienen. “Ik hoop dat de Gentenaars mij als burgemeester kiezen. Lukt dat niet, dan zal ik mijn stad en haar inwoners dienen als gemeenteraadslid, maar niet als schepe”, besluit hij vastberaden.

Meer
Lees meer...