Eva De Bleeker (Open Vld) roept Vooruit en Groen op om PVDA definitief uit te sluiten

Open Vld-voorzitter Eva De Bleeker heeft in een interview met Radio 1 scherpe kritiek geuit op de houding van Vooruit en Groen ten opzichte van de PVDA. Ze roept beide partijen op om duidelijk afstand te nemen van de extreemlinkse partij en een soort cordon sanitaire rond PVDA op te trekken.

Tijdens het programma Het Ontbijt op Radio 1 reageerde Eva De Bleeker fel op het feit dat Vooruit en Groen de deur naar de PVDA niet volledig sluiten. Volgens De Bleeker is het “absoluut onbegrijpelijk” dat deze partijen niet expliciet nee zeggen tegen de extreemlinkse partij, ondanks hun uitgesproken afkeer van Vlaams Belang.

De Bleeker stelde dat het voor haar partij, Open Vld, ondenkbaar is om samen te werken met de PVDA. “Ik ben er heel gerust in dat dat voor Open Vld geen probleem is. De partijprogramma’s van PVDA en Vlaams Belang liggen zo ver van de onze, zij zijn geen valabele partners”, zegt De Bleeker.

Oproep tot cordon sanitaire rond PVDA

De Open Vld-voorzitter dringt erop aan dat er, net zoals bij Vlaams Belang, ook een cordon sanitaire komt rond PVDA. Hoewel er momenteel geen formele afspraken zijn om PVDA uit te sluiten van coalitievorming, gelooft De Bleeker dat de extremen sowieso geweerd zullen worden door haar partij.

“PVDA is er om mensen tegen elkaar op te zetten”, verklaarde De Bleeker verder. “Problemen creëren is hun bestaansreden.” Hiermee verwijst ze naar de radicale standpunten van de partij, die volgens haar haaks staan op de waarden van Open Vld.

Vooruit en Groen blijven de deur op een kier zetten

Ondanks de waarschuwingen van De Bleeker blijven zowel Vooruit als Groen openstaan voor mogelijke samenwerkingen met PVDA. Hoewel beide partijen hebben erkend dat een inhoudelijke samenwerking met de extreemlinkse partij moeilijk is, hebben ze de optie voor coalitievorming niet volledig uitgesloten.

Eva De Bleeker roept haar collega’s van Vooruit en Groen op om hun standpunt te herzien en de PVDA definitief uit te sluiten. “Het is tijd dat we samen een duidelijk signaal geven tegen extremisme, zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het politieke spectrum”, besluit De Bleeker.

Meer
Lees meer...