Kaïs Saïed wint tweede termijn in Tunesië na heel wat verkiezingscontroverse

De Tunesische president Kaïs Saïed heeft met een overweldigende meerderheid een tweede ambtstermijn gewonnen, ondanks kritiek op het verkiezingsproces en een lage opkomst. Internationale mensenrechtenorganisaties uiten bezorgdheid over de situatie in het land.

De Tunesische president Kaïs Saïed heeft zijn tweede ambtstermijn veiliggesteld met meer dan 90 procent van de stemmen, zo maakte de verkiezingscommissie bekend. Zijn overwinning komt in een tijd waarin het Tunesische politieke landschap steeds meer wordt bekritiseerd, zowel door binnenlandse als internationale waarnemers. De opkomst was echter laag: slechts 29 procent van de geregistreerde kiezers nam deel aan de verkiezingen.

De verkiezingen werden gekenmerkt door een gebrek aan concurrentie. Van de slechts twee toegestane tegenkandidaten, trok vooral zakenman Ayachi Zammel de aandacht, die recent tot 12 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens vervalsing van documenten. Deze beperkte keuze voor de Tunesische kiezers heeft geleid tot vragen over de legitimiteit van de verkiezingen.

Politieke dissidentie aan banden gelegd

De verkiezingsperiode verliep zonder noemenswaardige campagnebijeenkomsten of openbare debatten. Terwijl de straten gevuld waren met pro-Saïed posters, was er nauwelijks ruimte voor politieke oppositie. Vijf politieke partijen riepen op tot een boycot van de verkiezingen, uit bezorgdheid over de eerlijkheid en transparantie van het proces.

Tunesië stond ooit bekend als een voorbeeld van democratische vooruitgang in de regio, vooral na de Arabische Lente van 2010 die dictator Zine El Abidine Ben Ali verdreef. Onder Saïed, die in 2019 met hervormingsbeloftes aan de macht kwam, is de politieke koers echter veranderd. Saïed heeft het parlement ontbonden, de grondwet hervormd en de macht steeds meer naar zichzelf toegetrokken. De arrestaties van critici en politieke rivalen hebben de ruimte voor oppositie sterk ingeperkt.

Internationale reacties op de verkiezingen

De Onafhankelijke Hoge Autoriteit voor Verkiezingen (ISIE) bevestigde dat Saïed 2.438.954 stemmen kreeg, een overweldigende steun voor zijn leiderschap. Zouhair Maghzaou, een voormalig parlementslid, kreeg bijna 2 procent van de stemmen. De officiële resultaten worden begin volgende maand verwacht.

Dit is de derde presidentsverkiezing in Tunesië sinds de val van Ben Ali in 2011. Hoewel Saïeds aanhangers zijn overwinning vieren als een bevestiging van zijn mandaat, is de internationale gemeenschap verdeeld over de gang van zaken in het land.

Mensenrechten onder druk

Organisaties zoals Amnesty International uiten hun bezorgdheid over de toenemende autoritaire neigingen onder president Saïed. De situatie in Tunesië wordt gekenmerkt door een verslechtering van de mensenrechten, waaronder de arrestatie van dissidenten en het negeren van basale vrijheden. Saïed zelf verdedigt zijn acties door te wijzen op de noodzaak van nationale veiligheid en de bestrijding van corruptie binnen de regering.

Meer
Lees meer...