KU Leuven en UGent klimmen in prestigieuze World University Rankings

De World University Rankings van het gerenommeerde Britse magazine Times Higher Education (THE) zijn opnieuw bekendgemaakt. Dit jaar kunnen KU Leuven en UGent een lichte stijging in de lijst optekenen, waarbij KU Leuven nu op de 43ste plaats staat en UGent op plaats 112. De ranking, die universiteiten uit de hele wereld beoordeelt op basis van diverse criteria, wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze in het hoger onderwijs.

In de nieuwe editie van de World University Rankings blijft KU Leuven stevig aan de top als de hoogst gerangschikte Belgische universiteit. Met een winst van twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar, prijkt de Leuvense universiteit nu op plaats 43. Ook UGent laat een vooruitgang zien en stijgt drie plaatsen naar positie 112.

Verder in de lijst staat de Universiteit Antwerpen (UA) op de 168ste plaats. Dit is echter een kleine daling in vergelijking met voorgaande jaren. Ook de Université Catholique de Louvain (UCL) zakt lichtjes naar plaats 175. De Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vallen net buiten de top 200.

Oxford blijft heersen

Onderaan de Belgische universiteiten zijn er verschuivingen, maar bovenaan de lijst blijft alles grotendeels hetzelfde. De Universiteit van Oxford behoudt al sinds 2016 de eerste plaats en wordt opnieuw erkend als de beste universiteit ter wereld. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) neemt de tweede plaats in, nadat het vorig jaar nog op de derde plaats stond. Harvard University maakt de top drie compleet.

Opvallend is dat de volledige top tien nog steeds wordt gedomineerd door instellingen uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De eerste niet-Angelsaksische universiteit, het Zwitserse ETH Zürich, bevindt zich op plaats elf.

Chinese universiteiten blijven stijgen

Een andere belangrijke trend in de lijst is de opmars van Chinese universiteiten. Tsinghua University en Peking University nemen respectievelijk de twaalfde en dertiende plaats in, wat de groeiende invloed van China in het wereldwijde onderwijslandschap benadrukt. Azië blijft in het algemeen aan belang winnen in de ranking, terwijl Europese en Australische instellingen gemiddeld genomen wat terrein verliezen.

De World University Rankings van THE blijven een van de meest toonaangevende maatstaven voor de kwaliteit van universiteiten wereldwijd. De volledige lijst bevat dit jaar 2.092 instellingen uit 115 landen en wordt ieder jaar uitgebreider en invloedrijker.

Meer
Lees meer...