Nieuwe voorzitter Eva De Bleeker blijft hoopvol voor Open Vld: “We zijn lokaal goed verankerd”

Na de zware nederlaag bij de verkiezingen in juni, kijkt Eva De Bleeker, de nieuwe voorzitter van Open Vld, met vertrouwen naar de lokale verkiezingen. Ze benadrukt dat deze lokale context haar partij nieuwe kansen biedt.

De verkiezingen van 9 juni waren een harde klap voor Open Vld. De partij haalde slechts 8,3 procent van de stemmen in het Vlaams Parlement, een daling van 4,8 procentpunt. Ook op federaal niveau bleef de partij achter met 5,4 procent, 3,1 procentpunt minder dan bij de vorige verkiezingen. De campagne onder leiding van premier Alexander De Croo werd als mislukt beschouwd.

De toenmalige voorzitter Tom Ongena kondigde snel aan dat de liberalen naar de oppositie zouden gaan. Dit leidde tot nieuwe voorzittersverkiezingen, waarin Eva De Bleeker als winnaar uit de bus kwam. Met haar benoeming wil De Bleeker de partij een nieuw elan geven door in te zetten op een economisch rechtser beleid.

Eva De Bleeker: “Lokale verkiezingen zijn anders”

Ondanks de tegenvallende resultaten op nationaal niveau, blijft Eva De Bleeker optimistisch over de toekomst van haar partij. Tijdens een interview in Terzake benadrukte ze dat de lokale verkiezingen op een andere manier benaderd moeten worden. “We mogen die twee verkiezingen niet met elkaar vergelijken. Lokale verkiezingen gaan over het beleid in de stad of gemeente en daar spelen heel andere factoren mee,” aldus De Bleeker.

Volgens de nieuwe voorzitter voeren de lokale partijgenoten momenteel een sterke campagne. “We zijn lokaal goed verankerd en ik heb er vertrouwen in dat we onze positie kunnen behouden”, voegt ze toe. De Bleeker ziet dus zeker kansen voor Open Vld bij de komende stembusgang.

Sinardet: “Niet overal rooskleurig voor Open Vld”

Toch zijn er ook bedenkingen. Politicoloog Dave Sinardet ziet dat Open Vld niet overal even sterk staat, vooral in de centrumsteden. Zo wijst hij op de tanende populariteit van Bart Tommelein, de burgemeester van Oostende. “De kans dat Tommelein aan de macht blijft, acht ik klein”, merkt hij op in een gesprek met de VRT.

Ook in Gent is de situatie onzeker voor Open Vld-burgemeester Mathias De Clercq. Sinardet stelt dat De Clercq voorlopig nog profiteert van de interne strubbelingen binnen Groen. De Gentse Groen-fractie zou kampen met spanningen, hoewel de partij dat zelf ontkent. De communicatiestijl van schepen Hafsa El-Basioui (Groen) heeft de situatie zeker niet geholpen, aldus Sinardet.

Meer
Lees meer...