Giorgio Armani overweegt pensioen: mode-icoon zet stap naar opvolging binnen 2-3 jaar

Na bijna 50 jaar aan het roer van zijn mode-imperium, heeft Giorgio Armani aangekondigd dat hij binnen enkele jaren zijn functie zal neerleggen. Wat betekent dit voor het iconische merk en wie zal hem opvolgen?

Giorgio Armani, 90 jaar oud, heeft voor het eerst duidelijke signalen gegeven over zijn pensioenplannen. In een recent interview met Corriere della Sera liet de legendarische modeontwerper weten dat hij verwacht binnen twee tot drie jaar terug te treden als leider van het modehuis dat hij zelf oprichtte in 1975. Dit is opmerkelijk, aangezien Armani in het verleden steeds vage antwoorden gaf op vragen over zijn opvolging.

“Ik denk dat ik nog enkele jaren effectief kan bijdragen, maar daarna wordt het tijd om plaats te maken,” verklaarde Armani. Hij gaf aan dat hij vreest dat langer doorgaan nadelig zou zijn, zowel voor hemzelf als voor het bedrijf. De modeontwerper deelde ook dat hij steeds vaker droomt over een toekomst waarin hij niet meer gebukt gaat onder de druk van dagelijkse bedrijfsbeslissingen.

Armani’s visie op opvolging

Hoewel Armani de overgang naar zijn pensioen in gang heeft gezet, is hij nog niet van plan het bedrijf volledig los te laten. Hij benadrukte dat hij een rol ambieert waarbij hij niet langer de eindverantwoordelijke is, maar eerder als mentor kan fungeren voor de toekomstige leiders van het modehuis.

Over de opvolging van het bedrijf zelf liet Armani weinig los, behalve dat hij al een gedetailleerd plan klaar heeft liggen. Ook al heeft hij al interesse gekregen van investeerders, benadrukte hij dat hij geen reden ziet om het bedrijf te verkopen. Armani staat bekend om zijn onafhankelijkheid en wil dat dit behouden blijft, zelfs na zijn vertrek.

Armani’s weg naar succes

De carrière van Armani liep niet via de geijkte paden. Voordat hij zijn modehuis oprichtte, studeerde hij eerst geneeskunde en diende hij in het leger. Pas later ontdekte hij zijn passie voor mode door te werken in de etalage- en verkoopafdeling van een warenhuis. In 1975 waagde hij de sprong naar het ontwerpen van kleding en lanceerde hij zijn eerste prêt-à-portercollectie. Dit bleek het begin van een ongekend succesvolle carrière.

Door de jaren heen wist Armani zijn merk te verbinden met de grootste sterren ter wereld, waaronder Richard Gere, Eric Clapton en Lady Gaga. Zijn minimalistische, maar elegante stijl heeft de mode-industrie blijvend beïnvloed.

Wat brengt de toekomst voor Armani’s erfgoed?

Hoewel Armani zelf geen kinderen heeft, verwacht men dat zijn nalatenschap in goede handen is bij zijn familieleden, waaronder zijn zus en enkele neven en nichten die nauw bij het bedrijf betrokken zijn. Ook zijn vertrouweling Pantaleo Dell’Orco, die al jarenlang met hem samenwerkt, wordt gezien als een belangrijke spil in de toekomstige bedrijfsvoering.

Daarnaast zal de liefdadigheidsstichting die Armani heeft opgericht, een centrale rol spelen in zijn nalatenschap. Deze stichting zet zich in voor diverse filantropische projecten, wat duidelijk maakt dat de invloed van Giorgio Armani, zowel in de mode als daarbuiten, nog jarenlang zal blijven voortduren.

Meer
Lees meer...