Denemarken neemt de leiding in ranglijst van beste landen

Denemarken heeft de leiding genomen in de 2024 Best Countries ranking, op de voet gevolgd door Zweden en Zwitserland. Gratis gezondheidszorg en goedkoop onderwijs zijn twee van de grote pluspunten van het land.


In het kort

  • Denemarken staat op de eerste plaats voor levenskwaliteit dankzij uitgebreide gratis gezondheidszorg en onderwijs zonder collegegeld.
  • Expats in Denemarken zijn zeer tevreden met hun werk-privébalans, ze overtreffen het wereldwijde gemiddelde.
  • Zweden is afgegleden naar de tweede plaats, met een universele gezondheidszorg maar met een achterstand in betaalbaarheid.

De 2024 Best Countries ranglijst, samengesteld door US News & World Report in samenwerking met de Wharton School en WPP, evalueert landen in tien belangrijke categorieën, waaronder levenskwaliteit, bedrijfsklimaat, culturele invloed en avontuur. De enquête van dit jaar, waaraan bijna 17.000 personen uit 89 landen deelnamen, was bedoeld om de wereldwijde perceptie van elk land vast te leggen.

Denemarken is opgeklommen van de vierde plaats in 2023 naar de eerste plaats voor levenskwaliteit. Ondanks een hoog belastingtarief dat 50 procent van het inkomen bedraagt, genieten de inwoners van uitgebreide gratis gezondheidszorg, gesubsidieerde kinderopvang en gratis universitair onderwijs. Ouderen worden ook goed ondersteund door pensioenen en zorgvoorzieningen.

Zweden en Zwitserland leiden

Expats die in Denemarken wonen zijn zeer tevreden over hun balans tussen werk en privéleven. 84 procent geeft aan gelukkig te zijn in dit opzicht, aanzienlijk meer dan het wereldwijde gemiddelde. Deze tevredenheid draagt bij aan de positie van Denemarken op de tweede plaats van gelukkigste landen wereldwijd, volgens het World Happiness Report 2024. Het rapport benadrukt de toewijding van Denemarken aan gelijkheid en sociaal welzijn als belangrijke factoren van het algehele geluk.

Zweden, dat eerder op de eerste plaats stond voor levenskwaliteit, is afgegleden naar de tweede plaats. Net als Denemarken biedt Zweden universele gezondheidszorg en onderwijs, heeft het een hoge levensverwachting (82,8 jaar) en geeft het prioriteit aan mensenrechten en milieubescherming. Het blijft echter achter op het gebied van betaalbaarheid.

Ranking en eigenschappen

Zwitserland heeft zijn positie als beste land voor het derde opeenvolgende jaar behouden en verstevigde daarmee zijn dominante positie in de afgelopen negen jaar. Het land blinkt uit in ondernemerschap en zijn gastvrije ondernemingsklimaat. De Verenigde Staten zijn aanzienlijk gestegen op de ranglijst naar de derde plaats, dankzij verbeteringen in de categorieën “open voor bedrijven” en “movers”.

Naast de algemene ranglijsten onderzoekt het rapport ook andere kenmerken. Brazilië leidt op het gebied van avontuur, gevolgd door Italië en Griekenland. Duitsland staat bovenaan in de categorie ondernemerschap, erkend voor zijn geschoolde arbeidskrachten en innovatieve economie, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten voeren de lijst aan op het gebied van culturele invloed, die de wereldwijde trends op het gebied van mode, entertainment en cultuur bepaalt. De Verenigde Arabische Emiraten staat op de eerste plaats in de categorie “movers”, een weerspiegeling van het groeipotentieel.

Meer
Lees meer...