Voor Gent kiest voor N-VA na mislukte gesprekken met Groen

In Gent heeft burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent/Open Vld) een definitieve keuze gemaakt. Na weken van onderhandelingen valt Groen uit de boot en start het kartel Voor Gent, een samenwerking tussen Vooruit en Open Vld, verdere gesprekken met N-VA om tot een bestuursakkoord te komen. De breuk met Groen is opvallend, gezien de partij al 12 jaar deel uitmaakte van het Gentse stadsbestuur.

Burgemeester De Clercq stond voor een cruciale keuze: verder besturen met Groen of een samenwerking aangaan met N-VA. Om die beslissing te vergemakkelijken, stelde hij een basisnota op waarin enkele fundamentele beleidslijnen werden uitgezet, waaronder een “trendbreuk” in het huidige mobiliteitsbeleid. Dit beleid werd de afgelopen jaren geleid door Filip Watteeuw (Groen), die bekendstaat om zijn ingrijpende mobiliteitsplannen in Gent.

Groen had moeite om zich volledig achter deze basisnota te scharen, vooral met betrekking tot de voorgestelde wijzigingen in het mobiliteitsbeleid. Hoewel er overeenkomsten waren, kon Groen zich niet verzoenen met de snelheid en de radicale ommezwaai die in de nota werd voorgesteld.

Laatste poging mislukt

Maandagmiddag vond een laatste overleg plaats tussen Voor Gent en Groen. De Clercq onderhandelde met colijsttrekker Hafsa El-Bazioui (Groen) in de hoop alsnog een akkoord te bereiken. Terwijl Vooruit Groen aan boord wilde houden, leek Open Vld meer geneigd om met N-VA in zee te gaan. De gesprekken liepen echter vast, en Groen weigerde uiteindelijk om mee te werken aan een bestuursakkoord. Dat werd bevestigd door de Gentse afdeling van Vooruit, die de situatie betreurde.

In een officiële reactie verklaarde De Clercq: “De initiatiefnemer stelt vast dat Groen de progressieve en sociale basisnota, zelfs na aanpassingen op hun vraag, niet aanvaardt.” Daarmee lag de weg open voor verdere gesprekken met N-VA, die wel bereid was om met de basisnota akkoord te gaan.

N-VA als nieuwe partner

Nu Groen definitief uit beeld is, heeft Voor Gent aangekondigd de onderhandelingen met N-VA te starten. De Clercq benadrukte dat N-VA “alle aspecten van de basistekst accepteert”, waardoor het kartel nu de volgende fase ingaat: de onderhandelingsfase. “We starten met onderhandelingen met N-VA om te komen tot een bestuursakkoord voor Gent en de Gentenaars”, aldus De Clercq.

Groen geeft nog niet op

Ondanks de beslissing van De Clercq, lijkt Groen niet bereid om het op te geven. Volgens El-Bazioui heeft haar partij de basisnota niet geweigerd, maar enkel opmerkingen gegeven. “Wij blijven open voor nieuwe gesprekken”, verklaarde ze. “Als de burgemeester een progressief bestuur op de been wil brengen, dan kan hij ons terugbellen.”

El-Bazioui uitte ook kritiek op de manier waarop de onderhandelingen zijn verlopen. Volgens haar werd er niet gezocht naar compromissen, maar werd Groen voor de keuze gesteld om de nota simpelweg te accepteren of te weigeren. “Zo onderhandel je niet”, stelde ze.

Teleurstelling bij Vooruit

Vooruit liet ondertussen weten teleurgesteld te zijn in de houding van Groen. Joris Vandenbroucke (Vooruit) verklaarde tegenover VRT NWS dat hij het weigeren van Groen betreurt, vooral gezien de inspanningen die zijn partij had geleverd om Groen aan boord te houden. “Groen was immers onze bevoorrechte partner,” voegde hij toe.

Meer
Lees meer...