Venetië introduceert uitgebreid systeem met entreegeld vanaf 2025 om aantal toeristen te beperken


In het kort

  • Het systeem van entreegelden voor toeristen in Venetië wordt uitgebreid om bezoekersaantallen te reguleren en overbevolking tegen te gaan.
  • Dagjesmensen die van tevoren boeken betalen 5 euro, terwijl degenen die minder dan vier dagen van tevoren boeken 10 euro moeten betalen.
  • Uitzonderingen op de toeslag zijn hotelgasten, inwoners van de regio Veneto, studenten aan de universiteit van Venetië en mensen die familie bezoeken die in Venetië woont.

Venetië zal haar systeem van entreegelden voor toeristen uitbreiden in 2025, met als doel het aantal bezoekers te reguleren en de gevolgen van overbevolking te beperken. Deze beslissing volgt op een proef die vorig jaar succesvol werd bevonden door de ambtenaren van de stad.

Het entreegeld zal gelden voor een uitgebreide periode, voor vrijdagen, zaterdagen, zondagen en feestdagen tussen 18 april en 27 juli, in totaal 54 dagen. Dagjesmensen die van tevoren boeken betalen 5 euro, terwijl mensen die minder dan vier dagen van tevoren boeken 10 euro moeten betalen.

Bezoekersvereisten

Alle bezoekers van 14 jaar en ouder moeten hun tickets online kopen en een QR-code laten zien aan inspecteurs die bij aankomstpunten zoals het treinstation staan. Niet-naleving kan leiden tot boetes.

Vrijstellingen van het entreegeld zijn hotel- en pensiongasten, inwoners van de regio Veneto, studenten aan de universiteit van Venetië en mensen die familie bezoeken die in Venetië woont. Het stadsbestuur benadrukt dat Venetië wereldwijd het voortouw neemt in de aanpak van overtoerisme.

Inkomsten genereren

De eerste cijfers van de proef van vorig jaar wijzen op de effectiviteit van het programma. In slechts acht dagen verzamelden de autoriteiten de verwachte inkomsten voor drie maanden. Halverwege juli was er ongeveer 2,4 miljoen euro gegenereerd door middel van entreegelden. Burgemeester Luigi Brugnaro wacht echter op verdere analyse om te bepalen of het initiatief zijn uitgaven volledig terugverdient.

Critici beweren dat het entreegeld de toeristenstroom niet effectief heeft gespreid en dat een verhoging tot 10 euro Venetië alleen maar in een museum zou veranderen. Bezorgdheid over overtoerisme en de gevolgen daarvan voor het milieu hebben ertoe geleid dat UNESCO heeft overwogen om Venetië toe te voegen aan de lijst van bedreigd werelderfgoed.

Meer
Lees meer...