In het kort
- Oplichters gebruiken QR-codes in fysieke post om malware af te leveren.
- De schadelijke app, “AlertSwiss”, bevat de Trojaanse Coper-malware die gebruikersactiviteiten registreert en gevoelige gegevens steelt.
- Dit schema markeert een nieuwe benadering van malwaredistributie en vereist kosten voor elk verzonden stuk fysieke post.
Oplichters gebruiken nu een nieuwe tactiek: malware afleveren via QR-codes die opgestuurd worden met de fysieke post. Dit nieuwe plan, voor het eerst geïdentificeerd door het National Cyber Security Centre (NCSC) in Zwitserland, maakt gebruik van de postdienst om nietsvermoedende ontvangers te misleiden tot het downloaden van kwaadaardige apps die vermomd zijn als legitieme software.
De frauduleuze brieven lijken sterk op officiële documenten van het Zwitserse Federale Bureau voor Meteorologie en Klimatologie (NCSC), compleet met overheidszegels. De ontvangers moeten een QR-code scannen om een “Severe Weather Warning App” voor Android-toestellen te downloaden. Het scannen van de QR-code leidt gebruikers echter niet naar de officiële Google Play store, maar naar een misleidende site van derden waar ze worden gevraagd om een app genaamd “AlertSwiss” te downloaden.
Malafide app en malware
The Register vond alvast een aantal opvallend kenmerken om echt van nep te onderscheiden: de nep-app probeert het ontwerp na te bootsen van een echte overheidstoepassing met dezelfde naam, maar dat wordt anders geschreven (“Alertswiss” zonder hoofdletter S) en bevat afwijkingen in het logo. Na installatie laat deze schadelijke app een variant van de Coper Trojan malware los op het geïnfecteerde apparaat. Deze malware is in staat om gebruikersactiviteiten op te nemen, gevoelige gegevens zoals wachtwoorden, berichten en meldingen te stelen en zelfs automatisch phishingpagina’s weer te geven.
De evoluerende tactieken van cybercriminelen
Deze innovatieve benadering van malwaredistributie benadrukt de evoluerende tactieken van cybercriminelen. In tegenstelling tot e-mailcampagnes zijn er voor fysieke post kosten verbonden aan elk verzonden stuk, wat duidt op het succes van deze aanvallen.
Het NCSC meldt aan The Register dat dit het eerste geval is van malware die op deze manier via fysieke post wordt verspreid. Nu dit plan steeds meer terrein wint, dient het als een sterke herinnering om waakzaam te blijven voor zwendel met QR-codes, vooral als deze via de brievenbus binnenkomen.