Regeringsbronnen: “Nooit sprake geweest van ontslag Jambon en Geens op de kern”

“Niemand heeft z’n ontslag aangeboden, zeker Jambon niet”. Verschillende regeringsbronnen ontkennen dat er formeel over ontslag gesproken is, zeker niet op de kern. Het kabinet van Jan Jambon (N-VA), de minister van Binnenlandse Zaken zette het zo in de markt, en ook het kabinet van Koen Geens (CD&V) deed dat even later. Er heerst gigantische zenuwachtigheid over de hele aanpak van politie en justitie, maar een scenario waarbij ministers opstappen is duidelijk binnen de coalitie vermeden.

De regering Michel loopt op de toppen van haar tenen. Moeten ministers Koen Geens (CD&V) van Justitie en Jan Jambon (N-VA) opstappen? In de wandelgangen gingen de geruchten. De regering was in spoedberaad bijeen deze ochtend over de zaak van Ibrahim El Bakraoui en hoe het mogelijk is dat die als veroordeelde crimineel zomaar twee keer naar Turkije kon reizen. Op officiële meetings van de regering is met geen woord gerept over ontslag.

Om de druk op een handige en werkbare manier weg te nemen, kwam de regering met de oprichting van een onderzoekscommissie in het parlement. Michel en co kon moeilijk anders, nadat er al sinds gisterenavond allerlei kritische vragen verschenen over de zaak. Op de bijeenkomst van de regeringstop werd de zaak uitvoerig besproken, maar daar ging men dus over tot het idee van een onderzoekscommissie. Van ontslag was daar geen sprake, maar het was wel duidelijk dat de zaak niet zomaar gaat passeren.

Vannacht aangeboden aan de premier, maar nooit aan de kern

Om de ministers wat tijd te kopen en ook de operaties van de politie en justitie niet verder te verstoren door de leiding weg te nemen, moest er wel een manoeuvre komen. Door het parlement vrij te laten in zo’n commissie is de druk nu even weg. Maar of dat genoeg zal zijn om de vragen die opduiken te stoppen, is maar zeer de vraag. Want ook de oppositie wil heel snel starten met de ministers doordringend ondervragen.

Binnen de regering werd ook afgesproken om de communicatie daarover zeer strak te houden, geen extra informatie te geven aan de pers. Maar quasi tegelijk met het nieuws van de onderzoekscommissie lekte meteen het verhaal, via VTM eerst, dat Jambon vannacht wel z’n ontslag zou hebben aangeboden. Maar dan enkel aan de premier, in een gesprek. Daarbij stelde Jambon dat “hij keihard wilde verder werken aan dit dossier”. “Maar als u vindt dat ik ontslag moet nemen, zal ik dat doen”. De premier weigerde dus. Op VTM sprak Jambon twee keer erover dat de kern z’n ontslag niet wilde aanvaarden. Maar uit verschillende partijen van de meerderheid wordt dat ontkent: “Er is nooit een woord op de kern daarover gerept.”

Even later lekte dan uit dat Geens hetzelfde deed. “Er is de bereidheid uitgedrukt deze nacht. Maar de premier en de kern van de regering hebben een andere weg gekozen”, zo is in kringen rond Geens te horen. Maar andere regeringsbronnen blijven dus ontkennen dat het ooit op de kern kwam, dat ontslag.

Hoe dan ook, de discussie is van tafel: deze ploeg gaat verder met Geens en Jambon. Al kan de onderzoekscommissie nog voor bijzonder lastige momenten gaan zorgen. Want in meerderheidskringen is te horen “dat dit een heel moeilijk dossier wordt”.