Europese jihadisten radicaliseren veel sneller dan een paar jaar geleden, ze zijn bovendien jonger en minder gelovig. Jongeren nemen soms op een maand tijd het besluit om jihadist te worden. Onder hen ook veel veroordeelde criminelen die vinden dat ze in Europa geen toekomst hebben en daarom naar Syrië gaan. Uit het rapport van het ICCT dat die trend in kaart brengt, blijkt ook nog eens hoe België uitblinkt als leverancier van jihadisten.
Het staat dus in het eerste grote Europese onderzoek naar terreur door het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme in Den Haag. Ons land blinkt uit als leverancier van Syriëgangers, maar dat wisten we al. Het ICCT schat het aantal dat vertrokken is tussen 420 en 516. Alleen Frankrijk (900), Duitsland (720 à 760) en Groot-Brittannië (700 à 760) leverden méér Syriëstrijders, maar zowel de bevolking in totaal als, relatief en numeriek gezien het aantal moslims ligt in die landen een pak hoger.
Belgische strijders: wie zijn ze?
Van de 420 à 516 Belgische Syriëgangers – ze hebben een gemiddelde leeftijd van 25,7 jaar – zijn er nog 180 à 260 in het kalifaat. 60 à 70 Belgen zijn al gesneuveld in dienst van Islamitische Staat of één van de andere islamistische milities. 55 à 130 zouden zijn teruggekeerd.
Onder de vertrokken Belgische jihadi’s waren 47 vrouwen. Zes procent van degenen die vertrokken zijn niet van geboorte moslim, maar bekeerden zich. 45 % kwam uit Brussel, 45 % uit Vlaanderen en de overige 10 % uit het Waals Gewest.
In amper maand tijd
De meeste Europese Syriëgangers komen dus uit vier landen: België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Uit het rapport blijkt verder dat sinds 2012 ongeveer 4.000 jihadisten naar Syrië en Irak zijn gegaan om daar aan de kant van terreurgroepen als IS te vechten. Van dat aantal is 30 procent uiteindelijk teruggekeerd naar Europa.
Volgens de onderzoekers nemen jongeren soms binnen een maand het besluit om jihadist te worden. Onder hen zijn veroordeelde criminelen die vinden dat ze in Europa geen toekomst hebben en daarom naar Syrië gaan. Ze komen in aanraking met gelijkgezinden en besluiten samen naar Syrië en Irak te gaan.
Volgens een van de onderzoekers, Bibi van Ginkel van instituut Clingendael in Den Haag, zijn het bekenden van de politie die als “born-again salafist een legitimatie voor hun daden vinden.”