Man die aanslagen Zaventem overleefde en documenteerde, vertelt hoe hij werd belaagd door journalisten: “Het was om te kotsen”

Na de aanslag op vliegveld Zaventem in Brussel was David Crunelle een van de eersten die het nieuws de wereld instuurde. De designer en fotograaf zou die dag naar Tokyo vliegen. “2 explosies op vliegveld Brussel”, twitterde hij een minuut nadat de bommen waren afgegaan. 

Crunelle schreef een blog over wat hij daarna met de media meemaakte. “Ik heb veel geleerd van deze verschrikkelijke dag. Over de menselijke natuur, de logistiek rond zo’n catastrofe en over wat er gebeurt in de media.”

Aan het eind van zijn blog zegt Crunelle dat de meerderheid van de Franse media zich erg professioneel gedroeg, dat de Canadese pers hem het best behandelde, dat de Britten en de Australiërs over het algemeen veel empathie toonden en dat de Amerikanen “erg Amerikaans waren in zowel goede als slechte zin”. En dan is er dit: “I prefer not to mention my thoughts on the Belgian media with whom I dealt.”

Hoe het begon

Om 08.20 uur ging zijn telefoon voor het eerst af. De RTBF, het Amerikaanse ABC News, de BBC, France 24: allemaal hingen ze aan de lijn. “Op dat moment besef ik dat de journalisten absoluut niet meer informatie hebben dan wat ik ze geef”, schrijft Crunelle.

Onhoudbaar

In de twee uur die volgen wordt de situatie “onhoudbaar”. In een uur tijd ontvangt hij naar eigen zeggen 10.000 notificaties op zijn telefoon: de gemiste oproepen, berichtjes en mailtjes stromen binnen. Van China tot de Verenigde Staten en van Brazilië tot Denemarken willen journalisten weten wat er aan de hand is.

Maar Crunelle heeft ook foto’s gemaakt en zelfs een kort filmpje. Dus willen media die gebruiken. “Ondertussen probeerde ik mijn zus te bereiken”, schrijft hij. “Maar het was niet te doen, het netwerk was overbelast. En toch kreeg de pers het klaargespeeld om mij wél te bereiken.”

Om 10 uur tweette Crunelle daarom dat iedereen al zijn foto’s mocht gebruiken, met uitzondering van twee televisiestations. Het beeld van een bebloede vrouw die een kind stevig vasthoudt, ging vervolgens de wereld rond.

“Collega’s en vrienden geterroriseerd”

Om 10.15 uur zet Crunelle screenshots online van een video die hij maakte vlak nadat de bommen waren afgegaan. “Hoewel de meerderheid van de journalisten zich professioneel gedroegen, zaten er ook een paar tussen die geïrriteerd waren omdat ik niet snel genoeg reageerde.”

Hij zette zijn smartphone af en ging naar huis. Daar blijkt het geheugen van zijn antwoordapparaat al vol te zijn. “Ik ontdekte dat journalisten klanten hadden gebeld om achter mijn gsm-nummer te komen. In hun zoektocht hebben ze collega’s en vrienden geterroriseerd.”

Zum kotsen

Uiteindelijk besloot hij om zijn video voor 1.500 dollar te verkopen aan CNN. Het geld gaat naar de slachtoffers van de aanslag. Daarna vroeg hij via Twitter alle journalisten te stoppen met vragen om interviews en beeldmateriaal. “Mijn hoofd was helemaal leeg en ik besefte dat ik sinds de vorige dag nog niets had gegeten en dat ik, behalve een koffie om 6 uur ’s ochtends ook nog niets had gedronken.”

Journalisten bleven hem bestoken, schrijft Crunelle. Een Iers bedrijf wilde de video die hij al aan CNN heeft verkocht voor 1.500 dollar ook hebben. Een “opgefokte” man belde om te zeggen dat hij wellicht nog onder de overeenkomst uit kan komen en dat “er veel meer te verdienen valt aan de halve minuut film”.

“Ik vertel hem duidelijk dat ik hiervan moet kotsen”, schrijft Crunelle. “Ik vraag hem om me te rust te laten.” Dat doet de man niet: hij blijft mailen om te checken of Crunelle zich nog bedenkt.

Rond middernacht komt er een einde aan zijn dag. De volgende ochtend begint alles opnieuw “al waren de verzoeken dit keer kalmer en wat menselijker geformuleerd”.

Hier kan je de blog van David Crunelle lezen.