Het Fomo-fenomeen: kortweg ‘het bang zijn om iets te missen’ door alle leuke dingen die je op sociale media voorbij ziet komen. Het lijkt een verschijnsel van deze tijd te zijn, maar eigenlijk heeft die angst al altijd bestaan. Alleen werd het de laatste decennia versterkt door de grote opmars van de sociale media.
Fomo
‘Bang’ om iets te missen dus. Altijd en overal bereikbaar willen zijn, panikeren bij een lege batterij, steeds op zoek gaan naar WiFi… Dat zijn misschien wel de hoofdkenmerken van het Fomo-‘syndroom’, waar meer dan de helft van de social mediagebruikers aan lijdt. Misschien wel herkenbaar… Ook de volgende situaties zullen Fomo-lijders zeker herkennen:
- je wordt zenuwachtig of raakt bijna in paniek wanneer je je smartphone niet meteen kunt vinden
- Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest etc. zijn de ideale remedie tegen verveling
- Je houdt je smartphone continue in de gaten en begint op de duur zelfs trillingen of geluidjes te voelen/horen die er niet zijn
- Je zet je smartphone amper tot nooit uit
- Het geeft je een goed gevoel wanneer je op Facebook aangeeft naar een bepaald evenement te gaan (en liefst zoveel mogelijk evenementen)
Sociale imago
Ze zijn niet meer weg te denken, de sociale media. Ging je tien jaar geleden op restaurant, dan was de kans klein dat je van iedere gang die je kreeg een foto zou maken, dat je die foto’s zou ‘delen’ met je vrienden op Facebook of/en Instagram, tussendoor wat ‘snaps’ sturen, en je je bovendien ook nog zou ‘inchecken’ op Swarm. Het lijkt wel een stappenplan dat sommigen lijken te volgen wanneer ze tegenwoordig ergens naartoe gaan. De vraag blijft echter: doen we dit puur voor onszelf? Of is het eerder een vorm van bewijsdrang naar onze vrienden toe? Het ‘sociale imago’ dat we uitstralen lijkt voor velen heel belangrijk te zijn. maar misschien schuilt daar ook net het gevaar.
Nieuwshonger
Naast ons sociale imago lijken we ook een bepaalde ‘nieuwshonger’ ontwikkeld te hebben, die sterk begint te neigen naar een verslaving. We staan op en gaan slapen met onze smartphone, want we willen up-to-date blijven. En bij dat laatste worden we goed geholpen door onze smartphone. Denk maar aan de talloze pushberichten en geluidjes. En natuurlijk het feit dat we bijna altijd op een netwerk terecht kunnen, ongeacht waar we zijn. Je kunt er dan ook niet om heen dat smartphones niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Op het openbaar vervoer, in de wachtzaal van de dokter, op café… Het mag dan wel een fijn ‘iets’ zijn om de tijd de doden, toch mogen we niet vergeten dat we hierdoor misschien best veel inboeten aan spontane, onverwachtse ontmoetingen of babbeltjes.
Remedie
Een vraag die we ons kunnen stellen bij het Fomo-gebeuren, is of we nog wel genoeg waarderen wat we zélf echt fijn vinden. Niet wat onze vrienden op sociale media fijn vinden om te zien. Want geef toe, waar je overal op reis bent geweest of welke spectaculaire dingen je hebt gedaan… vinden je vrienden dat werkelijk allemaal oprecht ‘fijn’? Geeft hen dat steeds een fijn gevoel? Laat dat misschien nét een van de grootste oorzaken van Fomo zijn…
Een remedie tegen Fomo, bestaat die? Waarschijnlijk wel. Maar in de eerste plaats zullen Fomo-lijders voor zichzelf moeten uitmaken of ze hun ‘social media life’ over een andere boeg willen gooien. Zo kan het wel eens nuttig zijn om een grote opkuis te doen in je vriendenlijst. Zo hou je enkel de mensen over waarmee je écht iets wil delen. Minder beroemdheden volgen die het perfecte leven lijken te leiden zal je wellicht ook een beter gevoel geven. Iets drastischer is de ‘social media vakantie’. Een tijdje afkicken dus, om na verloop van tijd waarschijnlijk weer in oude gewoonte te hervallen…
It’s up to you! Up-to-date life, or not? 😉
Bronnen: https://www.ivalue.be/blog/social-media-fomo-syndroom/