“This is not Iranian culture.” De Iraanse journalist en activist Masih Alinejad vraagt vrouwelijke toeristen om een foto van zichzelf zonder hoofddoek op sociale media te delen met #SeeYouInIranWithoutHijab uit solidariteit met Iraanse vrouwen. Zij moeten hun hoofd verplicht bedekken en de #MyStealthyFreedom-campagne wil die discriminerende wet aanklagen. Controversieel, want hou je je in Iran niet aan de kledingregels, dan kan je opgepakt worden.
Masih Alinejad, een Iraanse journalist en activist die in het Verenigd Koninkrijk woont, wil een einde maken aan de Iraanse kledingvoorschriften waarbij vrouwen verplicht een hijab of hooddoek moeten dragen.
Volgens Alinejad behoren die eigenlijk niet “tot de Iraanse cultuur” en is “de verplichte hijab vereist door een discriminerende wet.”
#MyStealthyFreedom
Met haar campagne richt Alinejad zich zowel tot Iraanse vrouwen als vrouwelijke toeristen die het land bezoeken. Want eender welke vrouw die naar Iran reist, moet zich in het land aan de geldende kledingvoorschriften houden.
In de #MyStealthyFreedom-campagne roept ze hen op om op de bijbehorende Facebook-pagina foto’s te posten waarop ze hun hoofddoek afdoen.
En dat is een behoorlijk controversiële oproep, want als je je in Iran niet aan de strikte religieuze wetten houdt, riskeer je om opgepakt te worden door de Ershad, de religieuze politie.
Je moet met andere woorden al over een serieuze portie lef beschikken om daar tegenin te durven gaan.
Air France
De campagne zelf bestaat intussen zo’n twee jaar, maar kwam recent weer onder de aandacht door de ophef rond luchtvaartmaatschappij Air France die opnieuw op Iran gaat vliegen.
Er was protest onder het personeel omdat de vrouwelijke hostessen zich aan de geldende kledingvoorschriften van Iran zouden moeten houden bij vluchten op het land.
Air France loste de controverse op door een uitzonderingsclausule in te voeren die hostessen toestaat om zelf te kiezen of ze willen werken op de vluchten tussen Parijs en de Iraanse hoofstad Teheran.
#SeeYouInIranWithoutHijab
Door de hernieuwde aandacht voor de strenge religieuze kledijvoorschriften in Iran hoopt Alinejad er een globale kwestie van te maken in plaats van een binnenlandse. Daardoor zou het moeilijker worden voor andere landen om de kwestie gewoon te negeren.
Ze roept buitenlandse vrouwelijke bezoekers van Iran daarom nogmaals op om hun steun en solidariteit te tonen door foto’s van zichzelf zonder een hoofddoek te posten met de hashtag #SeeYouInIranWithoutHijab.
De oproep kan op best wat bijval rekenen. Maar de vraag is nu dus of dat een effect zal hebben op de geldende wetten, of, dat de religieuze politie de “onruststokers” het zwijgen zal opleggen. In Iran zijn vrouwen verplicht om een hoofddoek te dragen sinds de Iraanse Revolutie in 1979 door Ayatollah Khomeini waarop Iran een Islamitische Republiek geworden is.