Contract voor Abou Jah Jah zorgt voor storm bij uitgeverij De Bezige Bij: verschillende auteurs overwegen op te stappen

Rel bij uitgeverij De Bezige Bij. Auteurs die daar momenteel onderdak vinden overwegen om over te stappen naar een andere uitgeverij als ze bij De Bezige Bij het voor september aangekondigde boek Pleidooi voor radicalisering uitgeven. Auteur van de nu al controversiële titel: Dyab Abou Jahjah.

Hoewel Dyab Abou Jahjah als columnist bij De Standaard al een veel gematigder imago meedraagt dan in zijn tijd als voorman van de Arabische Europese Liga, blijft hij voor ophef zorgen. In februari kreeg Abou Jahjah van Katrijn van Hauwermeiren, de hoofdredacteur van De Bezige Bij, een contract voor twee boeken. Als een gevolg daarvan kreeg ze meteen de wind van voren.

“Belangrijke stem in het actuele debat”

Onder meer Theodor Holman, columnist bij Het Parool, reageerde dit weekend al furieus in een column. Hij meende dat de oprichter van De Bezige Bij zich zou oprichten in zijn graf. Die oprichter. Geert Lubberhuizen richtte de uitgeverij tijdens WOII op als verzetsuitgeverij, deed heel wat voor de Joodse zaak en liet heel wat Joodse kinderen onderduiken. Nu onderdak geven aan iemand wiens hoogste doel het is om Israël te vernietigen kan niet door de beugel voor Holman.

Katrijn van Hauwermeieren wil zich niet mengen in een discussie waarbij de standpunten al op voorhand vastliggen. Ze wilde wel nog verwijzen naar Tom Lanoye die al liet optekenen “een groot voorstander van Jahjah” te zijn en ze verwees ook naar zijn rol als “belangrijke stem in het actuele debat” als tweewekelijks columnist van De Standaard.

“Ik ben links”

Jahjah bijt van zich af op Twitter.

Hij reageerde ook telefonisch op vraag van NRC Handelsblad: “Het argument dat De Bezige Bij een verzetsuitgeverij is en dat daarom mijn boek niet uitgegeven zou moeten worden, is onjuist. Ik steun juist het verzet tegen de bezetting door de staat Israël. Ik ben links en ik hoor juíst voor 100 procent bij De Bezige Bij. Een uitgeverij is een bedrijf, geen politieke partij. Ze doen net alsof ze iemand van de Talibaan hebben binnengehaald.”

Voorlopig zijn er nog geen auteurs die concrete plannen hebben om op zoek te gaan naar een andere uitgeverij. Holman bijvoorbeeld wacht de uitgave van het boek af en neemt dan een beslissing. Ook de Nederlandse Jessica Durlacher liet aan NRC Handelsblad weten dat een stem als Abou Jahjah binnen de uitgeverij haar een onveilig gevoel geeft, maar dat ze het boek afwacht.

De rol van een moderne uitgever

De Bezige Bij liet weten dat ze in een discussie verwikkeld zijn geraakt over de rol van een moderne uitgever in prangende actuele kwesties en in het georganiseerde debat van vandaag.

“We zijn zoals altijd in gesprek met al onze auteurs, onder wie Abou Jahjah, en bij het wordingsproces van een boek is de beslotenheid van de relatie auteur-uitgever en de veiligheid van een auteur het allerbelangrijkste.”

Bronnen: Knack.be, NRC Handelsblad