Wat deed Salah Abdeslam met foto’s over onderzoekscentrum voor supercomputers?

Bij terreurverdachte Salah Abdeslam zijn documentatie en foto’s gevonden van het wetenschappelijk onderzoekscentrum in het Duitse Jülich. In Jülich waren ooit drie onderzoeksreactoren, maar die zijn al jaren buiten werking. Er zou nog wel een klein beetje nucleair afval opgeslagen zijn. Ze zijn er nu vooral bezig met supercomputers.

Behalve afgeprinte internetartikels over het kernonderzoekscentrum zijn ook foto’s gevonden van voorzitter Wolfgang Marquardt. Het toont een opmerkelijke overeenkomst met iets anders: in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs was al een video gevonden waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd.

Die video was gemaakt door de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen in de luchthaven Brussels Aiport en het metrostation Maalbeek.

Al lang geen nucleaire reactoren meer

Net als Mol is Jülich overigens een bizar “doelwit”. Er zijn al lang geen werkende kernreactoren meer.

Het Forschungszentrum Jülich GmbH is met 5.800 medewerkers een van de grootste interdisciplinaire onderzoekscentra in Europa. Het onderzoekscentrum werd opgericht in 1956 als Kernforschungsanlage Jülich (nucleair onderzoeksinstituut Jülich).

Wetenschappers verrichtten er destijds alleen onderzoek naar kernenergie en hadden daartoe drie kernreactors tot hun beschikking: een onderzoeksreactor met een vermogen van vijf megawatt (in werking van 1962 tot 1985), een kernreactor van het type DIDO en in werking van 1962 tot 2006 en de AVR-reactor (Arbeitsgemeinschaft Versuchsreaktor). Die laatste was de eerste hogetemperatuurreactor ter wereld (in werking van 1966 tot 1988). In 1990 kreeg het instituut de algemenere naam “Forschungszentrum Jülich”, omdat de wetenschappers in Jülich zich niet meer op kernenergie concentreerden.

JUQUEEN

In het onderzoekscentrum zijn ze nu vooral bezig met supercomputers. De JUQUEEN staat er bijvoorbeeld, een computer die zes miljard berekeningen pers seconde kan uitvoeren. Die wordt ondermeer gebruikt voor onderzoek naar hoe onze hersenen werken, maar ook in klimaatmodellen.