Allemaal nog veel erger dan je dacht, hoe werd geblunderd door politie in terrorismedossier

Er lekken steeds meer onwaarschijnlijke details uit van het rapport van het Comité P dat het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, Brussel en Zaventem heeft doorgelicht. Nu blijkt bijvoorbeeld dat de speurders al van juli 2014 wisten dat de broers Abdeslam en hun club spraken over aanslagen. Een laptop, gsm’s en usb-sticks die toen in beslag werden genomen, bleven meer dan een jaar in de schuif liggen, onaangeroerd.

“Er is zwaar geblunderd”, zegt een bron aan Het Nieuwsblad. “In zoverre dat de aanslagen mogelijk vermeden hadden kunnen worden.”

Maanden vóór de broers Abdeslam en hun bende aanslagen pleegden in Parijs, beschikten de speurders over hun computer. Hoewel er aanwijzingen genoeg waren dat een van de broers plannen had voor een aanslag, werd die computer nooit volledig onderzocht, zo blijkt uit het rapport van het Comité P. Op 30 maart, acht dagen na de aanslagen in Maalbeek en op Zaventem, was de laptop nog altijd niet fatsoenlijk bekeken.

Juli 2014

In juli 2014 was er al informatie binnengelopen dat Brahim en Salah Abdeslam in de entourage van Syriëstrijder Abdelhamid Abaaoud zaten en zwaar geradicaliseerd waren. Ze spraken ook van terreurdaden. Ruim een jaar was dat voor de aanslag in Parijs.

In februari 2015 werd een USB-stick van Salah Abdeslam in beslag genomen waarop volgens Comité P mogelijk de namen en contactgegevens stonden van terroristen of potentiële handlangers die voor het gerecht geen onbekenden waren. De USB-stick is nooit onderzocht. Dat stelde Comité P vast toen ze op 30 maart 2016 een onderzoek opende naar de betrokken speurders.

Hetzelfde verhaal bij twee gsm-nummers die aan Salah Abdeslam gelinkt worden. Ondanks de vraag van het federaal parket om het belverkeer van die nummers na te trekken, is ook dat nooit gebeurd. Eén van die telefoons hebben de speurders zelfs kwijtgespeeld.

Nooit bekeken

In het voorjaar van 2015 stelden agenten van de politiezone Brussel-West met die info een heel gedetailleerd pv op waarin stond dat het duo klaar was voor een terreurdaad. De zaak-Abdeslam wordt uiteindelijk in april geseponeerd. Er waren te weinig manschappen.

Op 13 november voerde de terreurcel dan de aanslagen in Parijs uit. Vrijwel meteen wisten de Franse en Belgische speurders dat de club rond Abaaoud achter de aanslagen zat. Abaaoud zelf en Brahim Abdeslam kwamen om. Salah Abdeslam kon ontkomen en was op slag de meest gezochte terrorist van Europa.

Al die tijd lag de computer van Salah en zijn broer Brahim onaangeroerd in een lade van de speurders van de terreurcel in Brussel, naast hun gsm’s en een paar usb-sticks. “Maar de speurders onderzochten geen van deze apparaten en gegevensdragers”, zo stelt het rapport. “Ook niet meteen na Parijs”.

Pas later werd eindelijk begonnen met het uitlezen van de computer. Maar voor een diepgaande analyse van de resultaten was het wachten tot de onderzoekers van het Comité P zich aandienden bij de speurders voor de doorlichting.

Plannen in flat in Griekenland: niks mee gedaan

Eerder meldden we al dat de Grieken in januari 2015 hun Belgische collega’s al op de hoogte brachten van het feit dat er verschillende plannen en schetsen van de luchthaven van Zaventem werden gevonden in de flat in Athene van Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs.

In een flat in Athene waar in januari 2015 de terrorist Abdelhamid Abaaoud woonde, werden op computers en een USB-stick schetsen en een plattegrond van de luchthaven Zaventem gevonden.

Abaaoud geldt als een van de belangrijkste figuren achter de bloedige aanslagen van 13 november in Parijs. Hij werd vijf dagen later bij een politieactie in Saint-Denis gedood. Hij wordt onder meer door Salah Abdeslam aangewezen als het vermeende brein achter die aanslagen en ook de man die – tot hij in Parijs omkwam – de Belgische cel aanstuurde die eerder deze week de aanslagen in Brussel pleegde.

De Belgische onderzoekers wisten dus al lang dat de terreurorganisatie rond Abaaoud waar ook Abdeslam deel van uit maakte en waar de broers El Bakraoui aan gelinkt werden, plannen van de luchthaven van Zaventem hebben bestudeerd.

Vanuit zijn schuilplaats in Athene zou Abaaoud via een mobiele telefoon hebben gecommuniceerd met een terreurcel in Verviers die in januari 2015 werd opgerold.

Calimero & het mes in de rug

“Dag en nacht zijn we in de weer in de strijd tegen terreur. En als dank krijgen we zo’n gechargeerd onderzoek van het Comité P. Het voelt aan als een mes in de rug”, lieten de speurders eerder al weten. “Het is makkelijk en bovenal niet eerlijk om met de kennis van nu te oordelen over keuzes die vele maanden geleden gemaakt zijn. Als we alles juist zouden kunnen inschatten, zouden er nooit nog misdaden gebeuren. Zover zijn we helaas niet. Zeker niet als je weet dat mensen hier de klok rond moeten werken en onze dienst onderbemand is.”