Het aantal jongeren dat door overmatig drank- of druggebruik in een ziekenhuis wordt opgenomen, lijkt te stijgen, maar het gaat ook om steeds jongere gevallen. Dat geeft spoedarts in het Sint-Augustinusziekenhuis Jan Christiaen aan. “Dit probleem komt veel te weinig in de aandacht”, vindt hij.
Een brave, sportieve jonge man werd gevraagd om een fles whisky te drinken. De jongen had nog nooit zo een grote hoeveel alcohol gedronken, maar dat weerhield hem er niet van om de fles aan te pakken. Hij overleed aan de gevolgen van overmatig alcohol gebruik, op achttienjarige leeftijd. Zijn familie bleef geschokt achter.
Dit is slechts een van de vele gevallen waar Jan Christiaen (54) wekelijks mee te maken krijgt. De arts werkt momenteel op de afdeling spoedeisende hulp van het Sint-Augustinusziekenhuis te Antwerpen, waar dagdagelijks drie/vier jongeren opgenomen worden wegens alcohol- en/of drugmisbruik. In het weekend zijn het er vaak iets meer.
“En dan valt het in het hier nog meer, in vergelijking met ziekenhuizen die dichter bij het stadscentrum van Antwerpen liggen”, vertelt Christiaen. “Daar hebben de artsen elk weekend met tientallen gevallen van alcohol- en drugsmisbruik te maken.”
Het aantal opnames stijgt nog eens wanneer er grote evenementen, zoals festivals, in de stad plaatsvinden. Binnen een korte tijd nuttigen mensen veel alcohol en is bovendien het gebruik van drugs frequenter. “Het piekmoment is de doopperiode”, aldus Christiaen. In die periode sterven meer mensen aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.”
Steeds jonger
Christiaen merkt dat het aantal jongeren dat wegens alcohol- en/of drugsmisbruik opgenomen wordt in de afgelopen jaren is gestegen. “Bovendien worden de slachtoffers alsmaar jonger”, vertelt de dokter. “De jongsten zijn tegenwoordig veertien jaar oud.” Bij hen gaat het vaak nog enkel over alcoholmisbruik.
“De jongste slachtoffers schrikken meestal wel na hun eerste opname in het ziekenhuis”, meent Christiaen. Ze ondervinden meteen de gevolgen van overmatig drankgebruik en het is vaak de eerste keer dat zij alcohol nuttigen. Volgens de arts hebben deze jongeren na hun eerste opname hun lesje wel geleerd en zal een volgende opname niet snel volgen.
Drugs wordt eerder gebruikt door jongeren boven de zeventien jaar. Vanaf achttien jaar is gebruik van harddrugs gebruikelijk. Bij die laatste, relatief kleine, groep gaat het vooral over heroïne, cocaïne en “de fameuze pilletjes” die tijdens het uitgaan geconsumeerd worden.
Meer aandacht
Christiaen vindt het feit dat steeds meer jongeren door alcohol- en drugsmisbruik op de spoed terechtkomen problematisch. Hij pleit ervoor dat de pers en ook scholen dit probleem veel meer onder de aandacht moeten brengen. “Dit gebeurt veel te weinig. Het is een drama.”
Volgens de arts zou de pers veel meer moeten berichten over de gevolgen van alcohol en drugs en over het aantal slachtoffers dat door misbruik van deze middelen op de spoed terecht komt. Of erger: aan de gevolgen van het misbruik overlijdt.
Nog liever zou de arts een absoluut alcoholverbod zien, niet alleen voor jongeren in het algemeen, maar ook tijdens de studentendopen. “Alcoholmisbruik kan op jonge leeftijd namelijk zorgen voor blijvende hersenschade. De kans op leer-, concentratie- en slaapproblemen is bovendien groter”, besluit Christiaen.
© 2016 – C.H.I.P.S. Stampmedia – Lisa van der Waal