In de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel is het voorakkoord dat de bonden gisteren hadden bereikt met minister van Justitie Koen Geens verworpen. De staking gaat verder.
“Er zijn wel tegemoetkomingen geweest, vooral in het personeelskader, waar de besparing niet meer zo drastisch lijkt. Maar er zijn nog andere dossiers waar een duidelijk antwoord in verwacht wordt, zoals het dossier van de zware beroepen en het dossier van het ziektekrediet. Het statuut van ambtenaar willen we behouden”, zei Jimmy Verlee, vakbondsafgevaardigde ACV Openbare Diensten voor gevangenis Sint-Gillis aan de VRT.
50-50
Gisteren sloten de overheidsvakbonden van de cipiers een voorakkoord met minister van Justitie Geens. De stakingen in de Brusselse en Waalse gevangenissen zouden wel zeker tot maandag voortduren, omdat de achterban zich nog moest uitspreken. Dat hebben ze nu dus al gedaan in de gevangenis van Sint-Gillis. En “zoals ik vermoedde, was de stemverhouding 50-50. Het is niet voldoende om het werk te hervatten”, zegt Verlee. Volgens de Vlaamse afdeling van de socialistische vakbond ABVV was de stemming niet representatief. “Dat is amper 10% van het totaal aantal werknemers, er waren dus duidelijk veel te weinig mensen op aanwezig om representatief te zijn”, zegt ACV-vakbondsafgevaardigde Filip Dudal. Maandag wordt opnieuw gestemd.
Wat staat er nu precies in Geens voorstel?
- Het voorstel spreekt van 480 extra aanwervingen, waarvan 386 bewakings- en technisch personeel zullen zijn. Dat zou het aantal personeelsleden in het Belgische gevangeniswezen tegen midden 2017 op 7.075 moeten brengen. “Dat is op een haar na het personeelsplan 2014”, zegt Filip Dudal van ACV.
- Verder moet tegen juni 2017 ook het aantal gevangenen dalen tot 10.000.
- De gevangenissen kunnen ook hun manier van werken aanpassen. Als ze hiervoor kiezen, krijgen de de gevangenisbewakers een flexibiliteitspremie van drie euro om het loonverlies te compenseren. De nachtpremie wordt voor alle gevangenissen opgetrokken tot 3 euro per uur.
- Ook wordt er beloofd om iets aan de belabberde infrastructuur te doen, wat trouwens een van de strijdpunten van de Franstalige vakbonden en de liberale VSOA is. Koen Geens maakt hiervoor 56 miljoen euro vrij, 46 miljoen voor gewone aanpassingswerken en 10 miljoen euro voor urgente beveiligingswerken.
Stemming in Sint-Gilles moet worden overgedaan @Koen_Geens1 #villapolitica @canvastv
— Linda De Win (@lindewin) 26 mei 2016