De schrik van veel autobestuurders: vanaf vandaag staat de superflitspaal in Vlaanderen

Een paar maanden geleden was ie al aangekondigd. Het nieuwe wapen van de politie: de superflitspaal Redflex NK7. Snelheidsduivels kunnen met dit apparaat op zes rijstroken en in twee rijrichtingen tegelijk gepakt worden, terwijl de flitspaal voor hen amper te zien is. Wel, slecht nieuws voor hen, want vanaf vandaag wordt deze gebruikt in Zaventem. De kans op een boete wordt ineens een heel stuk hoger. 

De politie heeft er een nieuw speeltje bij, overgewaaid uit Australië: de Redflex NK7. Oftewel een superflitspaal die iedereen die te hard rijdt flitst.

Bij Zaventem is er geen ontkomen meer aan, daar is de Redflex NK7 sinds vandaag voor het eerst in gebruik. Als je de maximumsnelheid overschrijdt en de superflitspaal staat daar, dan mag je sowieso een boete in huis verwachten. Bij de klassieke snelheidscamera’s heb je nog kans om aan de boete te ontsnappen, want daarmee kan maar één wagen tegelijk geflitst worden. Daar geldt: wie het hardst rijdt, vliegt op de bon.

“Niemand glipt door de mazen van ’t net”

Maar de NK7 heeft twee radars waardoor drie rijstroken tegelijk, in twee rijrichtingen, gecontroleerd kunnen worden. “Een enorme stap vooruit”, zegt Jean-Pierre Vanthienen, korpschef van de lokale politie van Zaventem in de krant Het Laatste Nieuws. “Zes voertuigen die naast mekaar rijden kunnen zelfs alle zes tegelijk geflitst worden. Geen enkele snelheidsduivel glipt nog door de mazen van het net.”

En alsof dat nog niet straf genoeg is, valt de NK7 minder hard op dan een gewone, klassieke flitser. De nummerplaten van bestuurders die te snel rijden worden vastgelegd met infraroodstralen, die veel subtieler zijn dan gewone flitsers.

Slechts 6,8 kilogram

Dit nieuwe wapen van de politie weegt ook maar 6,8 kilogram, zo’n 220 keer lichter dan de klassieke flitspalen, en is bovendien draadloos. Hierdoor kan het dus vanop afstand bediend worden en dus heel makkelijk op de meest verschillende plekken, ook vanuit de vuilbak, worden ingezet. Slechts 10 minuten zijn nodig om de superflitspaal te verplaatsen.

“We kunnen hem inzetten op plaatsen waar we vroeger geen controles konden organiseren, bijvoorbeeld omdat we er niet reglementair konden parkeren. Nog een voordeel van het nieuwe toestel is dat we de maximumsnelheid per rijstrook en per rijrichting kunnen instellen. We kunnen bijvoorbeeld ook specifiek alleen vrachtwagens controleren.”

Andere locaties volgen

Ook in Geraardsbergen en Aalter zal dit nieuwe speeltje binnenkort in gebruik zijn. Hoeveel mag dit nieuwste speeltje van de politie wel niet kosten? 53.000 euro. “Een hoog bedrag, maar niets in vergelijking met een mensenleven”, zegt Vanthienen.