De afgelopen week pakten zware onweerswolken samen boven ons land. En terwijl het buiten bliksemde en donderde, ontplofte er ook een kleine bom onder duizenden parkeerboetes. In Leuven moest een man zijn parkeerboete niet betalen. En daar was een heel bijzondere reden voor.
Je kent het wel: je parkeert je auto op straat en je ‘vergeet’ een ticketje te nemen. Omdat je gehaast was, omdat je niet wist dat je moest betalen of gewoon omdat je er met je gedachten niet bij was. Soms kom je er goedkoop vanaf, meestal vind je een briefje onder je ruitenwisser. Dat je gekozen hebt voor het ‘lang parkeren’. En dat je binnenkort een overschrijving in de bus mag verwachten, voor een bedrag dat varieert van 22 tot 40 EUR! Ook al stond je er maar een uurtje. Een Antwerpse rechter noemde de praktijk daarom al wel eens ‘straatjesmelkerij’, vergelijkbaar met wat huisjesmelkers doen.
Maar de rechter uit Antwerpen krijgt nu bijval vanuit Leuven. Daar moest een man zijn parkeerboete niet betalen omdat de paal waarop het verkeersbord hing, niet de juiste kleur had.
De feiten
Op 11 mei liet een man zijn auto achter in de Leuvense binnenstad. Omdat hij geen ticket nam, kreeg hij wat later een boete (een zogenaamde ‘retributie’) thuisgestuurd van 22,50 EUR. Hoewel Leuven zeker niet de duurste stad is om te parkeren, weigerde de man zijn boete echter te betalen. De paal waarop het verkeersbord hing, had namelijk niet de juiste kleur had. Hij was groengrijs, terwijl hij volgens de wet oranje moest zijn.
De man kreeg gelijk en moest zijn boete niet betalen!
Alle boetes nu ongeldig?
Betekent dat nu dat alle boetes ongeldig zijn? Niet meteen. Er zijn namelijk nogal wat palen die wel de juiste kleur hebben. Daarmee is niks aan de hand. Wie in de buurt van zo’n paal beboet wordt, zal met andere argumenten moeten komen.
Maar zelfs als de paal niet de juiste kleur heeft, betekent dat nog niet dat je boete automatisch is. Het is nog altijd de rechter die beslist. De vrederechter in dit geval. En vrederechters zijn maar bevoegd voor een klein grondgebied. Binnen één stad kunnen er zelfs verschillende vrederechters bevoegd zijn voor dezelfde straat. En die rechters kunnen er elk een andere mening op nahouden.
Het gebeurt vaak dat de ene kant van de straat onder de bevoegdheid valt van de ene vrederechter, terwijl de andere kant van de straat onder de bevoegdheid valt van een andere vrederechter. Of je onder je boete onderuit kan komen, hangt dus letterlijk af van de kant van de straat waar je parkeerde.
Wie wel vaker ‘vergeet’ zijn boete te betalen, kan terecht op de facebookpagina van ParkeerControle!