Etiquette handleiding voor beginners in sterrenrestaurant

Je gaat binnenkort eten in een klasse restaurant, maar je bent een leek op het vlak van etiquette? Waar moet je allemaal op letten en rekening mee houden? We geven enkele tips om je etentje in goede banen te leiden!

Waarvoor staat etiquette nu eigenlijk? Het woord “etiquette” staat voor een aantal regels hoe je je netjes en beleefd hoort te gedragen. Het lijkt misschien iets van de negentiende eeuw, maar wanneer we ‘chic’ gaan eten is enige basiskennis van tafeletiquette toch vereist.

Wanneer we aan tafel schuiven zien we allerlei bestek en verschillende glazen voor je staan waardoor je misschien zou beginnen te panikeren, maar dat is nergens voor nodig! Een van de handigste tip is om van buiten naar binnen toe te werken. Doorgaans ligt het bestek voor het voorgerecht helemaal aan de buitenkant van je bord. Helemaal aan de binnenkant vind je dan het bestek voor het hoofdgerecht. Bovenaan je bord ligt de dessertlepel- of vork.

Voor de glazen is er één gulden regel: het grootste glas is het waterglas. Daarnaast heb je meestal nog twee wijnglazen, waarvan het grootste voor de rode wijn is en de kleinste voor de witte wijn. Staan er meer glazen op de tafel? Geen nood, meestal worden de wijnen voor de gasten uitgeschonken.

Nog enkele do’s en don’ts

Do’s:

  • Brood dat links van je ligt, is voor jouw bedoeld. Rechts is het broodje van je buur.
  • Het broodmes is bedoeld voor boter te smeren en niet je brood te snijden.
  • Wacht met eten tot iedereen van de tafel is voorzien is van eten.
  • Om aan te geven dat je klaar bent met eten, leg je u mes en vork naast elkaar in het midden van je bord.

Don’ts:

  • Je handtas op tafel plaatsen of aan je stoel hangen. De beste plek is op de grond naast je stoel. Zie wel dat je geen hinder veroorzaakt voor je tafelbuur
  • Wijn wordt niet teruggestuurd omdat je hem niet lekker vindt, enkel wanneer er kurksmaak in zit, mag je hem terugsturen.
  • Een overdaad aan peper en zout over je eten strooien vooraleer je hebt geproefd. Het geeft een gevoel van geen vertrouwen in de kok.
  • Blazen om de soep af te koelen, wordt niet gedaan. Is je soep nog te warm? Dan laat je hem gewoon afkoelen

Zo nu is het aan u. De belangrijkste regel van al is: genieten!

Smakelijk.

Bron: Tastepoint.be

Meer
Lees meer...