Gefrustreerde Amerikaanse kopers eisen 250 miljoen van Coucke, die ze van fraude beschuldigen

vrt

Het las als een sprookje: self-made man Marc Coucke bouwde zijn Omega Pharma uit tot een reus, verkocht aan de Amerikanen van Perrigo en werd multimiljonair. Maar ondertussen wordt het verhaal donkerder en donkerder: de Amerikanen vinden dat ze een kat in een zak kochten. Coucke werd eerst ontslagen, nu beschuldigden de Amerikanen hem zelfs van fraude.

Niet echt een happy end tussen Perrigo, dat Omega Pharma overnam, en ondernemer Marc Coucke. Eerst was alles rozengeur en maneschijn: de Amerikanen van Perrigo betaalden Coucke zeer veel voor z’n ‘kindje’, bijna 3 miljard euro. Een deel in cash, maar ook veel in aandelen van dat Perrigo. En Coucke zou ook directeur blijven bij z’n eigen Omega Pharma.

Vandaag is de toestand compleet gekeerd. Coucke is roemloos ontslagen bij ‘zijn’ Omega Pharma, koud aan de deur gezet. En z’n aandelen in Perrigo, die zijn ondertussen ook een pak minder waard. Want de koers van Perrigo is gekelderd nu blijkt hoeveel problemen het heeft met Omega Pharma.

En de Amerikanen bereiden nu een stevige rechtszaak voor tegen Coucke. Erg gebruikelijk, in de VS stappen ze voor zoiets hoe dan ook naar de rechter met een hele batterij advocaten. Perrigo stuurde hier in België ook eigen privédetectives naar de bureaus om alles door te lichten.

Onverkochte producten werden wel netjes in de boeken opgenomen

En nu hebben ze een stok gevonden om Coucke mee te slaan: Omega Pharma boekte wel héél ambitieus omzetten van ‘verkochte’ producten, die blijkbaar toch nog niet echt verkocht waren. Meteen leggen de Amerikanen een claim van 250 miljoen euro op tafel.

Het gaat erom dat Omega Pharma deals had met groothandelaars in de farmaceutische industrie, de belangrijkste Febelco. Die verdelen geneesmiddelen, en leveren in Vlaanderen aan 2.500 apotheken, ze hebben 60 procent van de markt. Met dat Febelco had Omega Pharma de deal dat alles dat geleverd werd ook als ‘verkocht’ in de boeken gingen. De overschot nam Omega Pharma dan later terug, maar dat kwam pas in de boeken een jaar later. Zo bliezen Coucke en co hun omzet op tot bijna 10 miljoen extra per jaar.

En omdat Perrigo ongeveer 25 keer de jaarwinst betaalde bij de overnam, komen ze bij een bedrag van 250 miljoen ‘schade’ of geld dat Coucke niet verdiende volgens de Amerikanen. Omega Pharma zelf reageert dat dit een heksenjacht is, zo zeggen ze in de krant De Standaard. “We hebben niets verkeerd gedaan”. Hoe dan ook zijn Coucke en Perrigo vertrokken voor een juridische strijd die nog jaren kan aanslepen.