De driejarige bachelor is eigenlijk een fabeltje: steeds minder studenten halen diploma ‘op tijd’

Vlaamse studenten doen er alsmaar langer over om hun bachelor af te werken, dat zegt de vicerector van de KU Leuven, Didier Pollefeyt. Da’s volgens de universiteit een gevolg van de flexibilisering: studenten mogen dan met vakken schuiven en blijven sukkelen. Op tien jaar tijd studeren er zo tien procent minder studenten op tijd af, nog slechts 29 procent haalt de bachelor op drie jaar.

Drie jaar studeren voor een bachelor, da’s al lang de norm niet meer. Vlaamse studenten doen er langer en langer over om hun diploma hoger onderwijs te halen. Nu trekt de KU Leuven aan de alarmbel: op tien jaar tijd is het percentage studenten dat ‘op tijd’ afstudeert, met bijna tien procent gedaald: van 38 naar 29 procent.

Volgens de vicerector van de KU Leuven, Didier Pollefeyt, ligt het probleem bij de flexibilisering. Studenten kunnen zo met vakken schuiven en daardoor verliezen ze nogal het overzicht. Zelfs als je maar voor een beperkt aantal vakken, kan je soms al vakken van een volgend jaar opnemen. Dat geeft valse hoop.

iStock

Eeuwig, vruchteloos studiegedrag

De KU Leuven heeft vorig jaar een vrij drastische maatregel ingevoerd om er voor te zorgen dat studenten niet ‘blijven hangen’. Wie niet geslaagd is voor dertig procent van de vakken in het eerste jaar, mag niet meer inschrijven voor het tweede jaar. De universiteit zegt aan De Standaard dat de maatregel “pijnlijke voorbeelden van eeuwig, vruchteloos studiegedrag voorkomt.”

Toch is die flexibilisering niet de enige reden waarom studenten het lastiger krijgen: ook de bruuske overgang van het middelbaar naar het hoger onderwijs krijgt ook een veeg uit de pan. “Veel jongeren denken dat ze, afgestudeerd aan het middelbaar, eender welke richting aankunnen, wat natuurlijk niet klopt”, zegt Pollefeyt. “Studenten zitten daarom soms niet op hun plek, maar doen toch voort omdat ze sociale en maatschappelijke druk voelen.”

iStock