Je cv viel in de smaak. Yes! Tijd voor een gesprek. Enkele tips om je sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen.
Lijstje van sterke punten
‘Wat zijn je sterke punten?’: een onvermijdelijke vraag tijdens elk sollicitatiegesprek. Inspiratie nodig? Hier vind je een overzicht van allerlei kwaliteiten. Geef altijd een eerlijk antwoord, maar denk er wel aan dat een recruiter uiteindelijk gewoon wil weten waarom jij geschikt bent voor de job. Maak voor jezelf ook vooraf een lijstje en geef bij elke eigenschap een concreet voorbeeld om aan te tonen waarom je er goed in bent. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je proactief bent, en dat je daardoor met succes dat ene project hebt afgerond tijdens je stage.
Ontdek je zwakke punten
Wanneer er gevraagd wordt naar je zwakke punten, probeer dan toch een ietwat positief antwoord te geven. En maak op die manier van die zwakte jouw voordeel. Wanneer je bijvoorbeeld gevoelig bent voor kritiek, geef dan aan dat je van elke opmerking iets probeert bij te leren op professioneel vlak. Vermijd om terug te vallen in typische clichés zoals ‘ik ben perfectionistisch’. Nog wat hulp nodig? Hier vind je een overzicht van allerlei zwakke punten.
Fases van het gesprek
Een sollicitatiegesprek verloopt in fases. Eerst zal je jezelf (professioneel) moeten voorstellen. Daarna krijg je wat meer informatie over de functie en zal je je competenties en ervaringen uit de doeken moeten doen. Tenslotte zal je de recruiter moeten overtuigen door hem te vertellen waarom je gekozen hebt voor de functie, en waarom je graag bij hen aan de slag wil. Wil je weten of je er écht klaar voor bent? Beantwoord deze lijst met vragen. En vergeet niet om dit lijstje met vaak gestelde vragen te bekijken!
Ga nog een stapje verder
Bereid je extra goed voor met dit overzicht van VDAB: tips voor, tijdens en na het gesprek. Ook Actiris geeft goede raad om je voor te bereiden.
Bezoek Start To Work voor meer tips, tricks en blogs.