Kopen, verkopen, geheimen en Hitler, dat zijn de vier verrassende elementen van (bijna) elk spel dat we dit jaar overal zagen opduiken. Of je nu een diehard boardgamer bent of iemand die gewoon op kerstavond met z’n neefjes een spel wil spelen, in deze selectie vind je zonder twijfel een paar games die je bezighouden tot een flink eind in 2017. Sommige gaan zelfs de volle twaalf maanden mee.
1. Codenames
De absolute winnaar op de belangrijkste spelletjesbeurs ter wereld, ‘Spiel!’, in het Duitse Essen, komt van de man die ons ook al enkele jaren geleden Tash Kalar bracht, een iets kleine strategiegame. Codenames heeft dezelfde strategische inslag maar krijgt zowel het label ‘partyspel’ als ‘wordgame’. Interessante combo, en ook helemaal waar.
In het begin van het spel wordt je in twee ploegen ingedeeld. Elk team kiest daarna één spion, beide spionnen gaan samen aan de overkant van de tafel zitten. Daarna worden er 25 kaarten op de tafel , op elke kaart staat één woord. De spionnen krijgen een sleutelkaart te zien, die kaart bepaalt niet alleen welk team zal moeten beginnen maar ook welke woordkaarten bij welk team behoren. Je team wordt geholpen door je geheime spion die wel euh … heel cryptische tips geeft.
2. Imhotep
Een kruising tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne kunnen we Imhotep eigenlijk niet noemen, maar als je je maten wil overtuigen om dit spel te proberen, gebruik dan toch maar die twee namen. Het spelbord bestaat uit vijf locaties die je doorheen het spel moet ‘opbouwen’. Daar gebruik je een aantal bootjes voor en een pak grondstoffen. Je snapt dus waar de vergelijking met Catan en Carcassonne vandaan komt.
Toch zit er iets fris aan dit gezelschapsspel, en het helpt ook dat het in een wip uitgelegd is. Deels strategisch en deels kan je niet totaal afgaan en is het dus ideaal voor een chille avond. Tenzij je héél competitieve maten hebt, natuurlijk.
3. Karuba
Waar ligt Karuba? Da’s niet de vraag die je moet stellen als je dit spel speelt, want iedereen zijn Karuba ligt ergens anders en ziet er anders uit. Elke speler krijgt z’n eigen spelbord en dezelfde aanwijzingen, maar mag die op een andere manier uitvoeren.
Punten verzamel je door naar de vier tempels te gaan en onderweg edelstenen op te pikken. Denk De Betoverde Doolhof voor gevorderden. Toch kan je voor Karuba ook perfect een neefje of nichtje lenen en daarmee spelen, want de gameplay zelf is super-eenvoudig. Zeker een spel dat je een aantal keer kan spelen voor het saai wordt.
4. Isle Of Skye
Ook Isle of Skye mocht in Duitsland prijzen gaan oppikken, maar dan voor de categorie ‘gevorderden’, en dat klopt naar ons gevoel wel. Want hoewel de regels van Skye vrij eenvoudig zijn, veranderen ze elke keer dat je een potje speelt. Opnieuw blijkt de invloed van de makers van Carcassonne, want je bouwt je eigen koninkrijkje, maar daar houdt de vergelijking op. De tegels worden namelijk héél anders verdeeld: via een biedsysteem. Er zit dus geld in het spel en hoe slimmer je je prijs zet, hoe meer kassa-kassa.
In scherp contrast tot andere koninkrijk-bouwende spelletjes, is het in Isle Of Skye totaal niet belangrijk hoe je landschap eruitziet. Komt je weg op niets uit of start je rivier out of nowhere, da’s helemaal geen probleem. Gelukkig is de art achter het spel mooi genoeg om daar geen ruk om te geven.
5. Pandemic: Legacy
Pandemie of Pandemic heb je mogelijks ooit al eens gespeeld, en zo niet heb je de naam wel al eens gehoord, want deze grote naam uit de bordspellenwereld speel je samen tégen het spel. En Pandemic: Legacy bouwt voort op dat idee. Letterlijk, want je speelt Legacy niet uit in één avond; elke doos bevat twaalf scenario’s die op elkaar verdergaan. Speel deze dus maar in je vaste vriendengroep.
Het spel begint zoals het normale Pandemic-spel: je racet rond de wereld met een team experts om tegen de klok het aantal pandemieën te beperken. Enter uitspraken zoals: “’t Is weer van dat in Bangalore” en ” ’t is altijd iets in Rusland.” Pandemic Legacy is ideaal voor wie graag een uitdaging heeft, voor de rest van de wereld raden we UNO aan.
6 T.I.M.E Stories
T.I.M.E Stories is een spel voor perfectionisten. Net zoals bij Pandemic speel je tegen het spel, maar de bedoeling is niet dat je door de opdrachten geraakt, de bedoeling is dat je ze allemaal zo perfect mogelijk doet. Je speelt een agent (soms een alien, soms een mens, soms … iets anders) die door de tijd kan reizen en je krijgt verschillende missies. Als je faalt, begin je gewoon opnieuw.
In die zin lijkt T.I.M.E Stories nogal saai: het is dan ook niet de bedoeling dat je het spel verschillende keren opnieuw speelt: er zit één scenario bij, de elf andere zijn extensies. Maar omdat je elke opdracht (waarschijnlijk) verschillende keren zal moeten doen, ontdek je wel alle hoeken en kanten van het universum dat Stories biedt. Tegelijk krijg je de mogelijkheid om je personage wat uit te bouwen. Een versimpelde versie van roleplay, goed voor een avondje, of voor verschillende avonden.
7. Secret Hitler
Hoe kunnen we een spel negeren dat Secret Hitler heet? Als het dan ook nog eens gecrowdfund werd, dan zijn wij er helemaal voor te vinden, en gelukkig is het nog leuk ook. Zoals je al kan vermoeden, speelt dit spel in de late jaren dertig. De spelers worden in het geheim verdeeld in twee teams: liberalen en fascisten.
In elke ronde van Secret Hitler worden er (willekeurige) wetten gestemd door de spelers, maar voor wiens kant zijn die het voordeligst? Met andere woorden, wie is de geheime Hitler? Denk aan een historisch verantwoorde Weerwolven van Wakkerdam, maar dan met fascisten in plaats van weerwolven. Voor wie we nog verder moeten overtuigen: de ontwikkelaar, Max Temkin, produceerde ook Cards Against Humanity en Humans vs. Zombies.
8. Escape Room
Waar vrijgezellenfeestjes vroeger steevast met een spelletje lasertag of paintball begonnen, kan je nu aan een Escape Room deelnemen. Leuk, maar duur en dus bestaat er nu een boardgame-editie van. In elke doos zitten vier scenario’s/mysteries die je met je team probeert op te lossen. Denk aan codes kraken, kaartlezen en fotomysteries oplossen.
En voor wie vooral naar het drankgedeelte van zo’n feestje wil overstappen: geen schrik hebben, elke Escape Room komt met een timer, want voor foute gokken krijg je strafminuten. De klok tikt naar beneden vanaf zestig minuten, langer dan dat ben je dus niet bezig met deze breinbrekers.
9. Great Western Trail
Mocht je je ooit voorgesteld hebben dat je een cowboy bent in het zuiden van Amerika, dan is dit je kans, en anders ook. Met je vee stap je op de trein van Texas naar Kansas, en elke keer dat je daar arriveert, krijg je punten. Maar je wil natuurlijk je beste vee daar gaan verkopen, dus moeten die in topconditie zijn.
Onderweg krijg je verschillende stops om je farming skills op punt te krijgen, en je bouwt die best zelf, want anders zijn je collega’s je misschien voor. En hoe los je ’t op als de spoorlijn zelf het begeeft? Ingenieurs inzetten natuurlijk. Great Western Trail is een supergezellig avondvuller in de lijn van Levensweg, maar dan voor volwassenen. Een schoontje voor onder de kerstboom.