5 tips voor een succesvolle spontane sollicitatie

Haal even je droomjob voor de geest. Zou je er alles voor over hebben om die job binnen te halen? Verspil dan alsjeblieft geen dagen, weken, maanden met wachten tot er een vacature vrijkomt. Heb je al eens aan een spontane sollicitatie gedacht? Als je het goed aanpakt, zal je toekomstige werkgever erg onder de indruk zijn van je zin voor initiatief. Maar je moet wel giga-overtuigend uit de hoek komen. Verhoog je succeskansen met onze tips!

1. Weet wat je wilt

Weet waar je naartoe wilt voordat je aan de veroveringstocht begint: bij welke bedrijven wil je werken en welke rol wil je vervullen? Breng die zaken in kaart en selecteer de bedrijven die je wilt aanspreken.

2. Doe je huiswerk

Je hebt een lijst van topwerkgevers. YAY! Tijd om je te verdiepen in hun activiteiten, structuur en reputatie. Vergeet zeker niet te onderzoeken wat die bedrijven juist zoeken in kandidaten. Weet je niet waar te beginnen? Vacatures voor andere functies geven je een duidelijk beeld van de waarden en skills die ze belangrijk vinden.

3. Ontdek je USP’s

Oké, je kent jezelf én je topwerkgevers als je broekzak. Maar is er een match? Maak een lijst van al je Unique Selling Propositions: competenties, ervaringen en vaardigheden. En breng ze tot leven in een killer cv en sollicitatiebrief. Stem die steeds af op de werkgever in kwestie. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde kwaliteiten extra in de verf zetten wanneer ze relevant zijn voor specifieke werkgevers.

4. Wees er één uit de duizend

De concurrentie is moordend. Bovendien heeft je potentiële werkgever niet veel tijd om elke kandidatuur tot in detail te bekijken. Opvallen is dus de boodschap. Dat doe je met een duidelijke cv en een motivatiebrief die direct in het oog springt. Je hoeft niet bang te zijn om de creatieveling in jezelf naar boven te halen. Echte go-getters haalden hun droomjob eerder al binnen met een billboard, een extreem goed opgezette Google Advertentie of een video cv. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zichzelf op eBay verkopen. Of je zo extreem te werk moet gaan? Absoluut niet. Met enkele kleine creatieve tweaks in je sollicitatie krijg je zonder twijfel een glimlach op het gezicht van je toekomstige werkgever.

5. Volg je sollicitatie op

Je drukte op ‘send’. En nu? Wachten, wachten, en nog eens wachten? Natuurlijk. Maar niet te lang! Stuur na 7 dagen een – vriendelijke – opvolgingsmail waarin je vraagt of je sollicitatie al werd bekeken.

Veel succes!

Wil je meteen aan de slag? Lees dan ook deze blogposts:

Bezoek Start To Work voor meer tips, tricks en blogs.