Volgende week komt de Nintendo Switch uit, de opvolger van de Wii U. Met deze console hoopt Nintendo weer te kunnen concurreren met Playstation en Xbox. Wij mochten in Brussel de eerste games van de console gaan testen. Wat we vooral onthouden is dat Nintendo ervoor zorgt dat we echt overal gaan kunnen gamen zonder dat we een aparte handheld nodig hebben. Maar is dat genoeg om de Switch meteen te gaan kopen? Hier is alles wat je moet weten.
Bij het binnenwandelen van een soort galerij, die voor de gelegenheid een grote gamezaal is geworden, staan drie consoles in een glazen kast te blinken. Drie keer dezelfde console, maar toch zijn ze anders. Dat is immers de grootste vernieuwing die de Switch moet brengen. De eerste console is de versie waarmee je zoals vanouds op televisie kunt spelen. De opvolger van een lange generatie spelcomputers, van de NES over de Nintendo 64 tot de Wii en nu dus de Switch. Daarnaast staat een scherm opgesteld dat op een soort van tablet lijkt. Hiermee zorgt Nintendo er dus voor dat je geen televisiescherm nodig hebt om te spelen. Eigenlijk is dit de console zelf die uit een soort docking station is gehaald.
En de derde versie is een handheld, die we dan weer in het rijtje pockets van de GameBoy tot de DS en de 3DS kunnen plaatsen. Iedere versie wordt gevormd door wat knutselwerk met de Joy-Cons, want zo heten de nieuwe controllers. Wie een Wii U heeft, weet dat de GamePad daar ook al een scherm heeft waarmee je zonder tv verder kunt spelen. De kwaliteit van dat kleine schermpje was al verrassend goed, maar dat is nog niets vergeleken met wat dat extra scherm van de Switch kan doen. Je boet nauwelijks aan kwaliteit in, waardoor je games overal gewoon kunt verder spelen.
Doodvonnis
Nintendo heeft met de Switch dus eigenlijk het doodvonnis van de DS en de 3DS getekend. We zijn er zeker van dat er nog enkele jaren games voor de handhelds zullen worden gemaakt, maar de tijd dat je naast een Supernintendo nog een GameBoy nodig had om onderweg te kunnen spelen is nu voorbij. De kwaliteit van de games op handhelds was uiteraard ook een pak minder dan bij hun grote broer, maar nu speel je dus echt hetzelfde spel verder op een draagbare console.
Dat is meteen de grootste feature waarvoor je de Switch zou kopen. Voor het eerst sinds lang komt Nintendo zo nog eens met een vernieuwing die echt op de speelvriendelijkheid gericht is. Geef toe, interactie tussen een handheld en het tv-scherm zoals op de Wii U, of 3D-games zoals op de 3DS, daar zaten we niet echt op te wachten. Leuk voor even, maar niet iets waarvoor het brede publiek een veel krachtigere Playstation 4 of Xbox One zou laten staan. Op kracht zal de Switch het ook zeker niet halen, maar wel op finesse.
Controllers
Terug naar de controller, want daar is ook nog veel over te vertellen. De Joy-Con bestaat uit twee kleine controllers die elk perfect in een hand passen. Vergelijk ze met de originele controller van de Wii, maar dan niet groter dan de Nunchuck die daar toen bij zat. Ze zijn wel een pak meer gespecialiseerd dan de Wii-controller. Overal zitten knopjes die afhankelijk van hoe je de controller vasthoudt perfect aanvoelen. Voor sommige games moet je gewoon één van de Joy-Cons aan de andere speler geven, maar soms ga je een tweede paar controllers moeten aanschaffen. Dat kost je zo’n 80 euro, niet weinig dus.
Behalve de Joy-Cons heeft Nintendo nog een Switch Pro Controller gemaakt. Die ziet er veel meer uit zoals zijn concurrenten voor Playstation, Xbox, of PC. Maar wat ook verrassend is: hij voelt erg gebruiksvriendelijk aan, waardoor hij wat ons betreft zeker niet onder moet doen. Sommige games spelen gewoon veel vlotter met deze controller, waardoor wij toch geneigd zijn om er eentje aan te schaffen. In principe heb je deze controller echter niet nodig, dus misschien is het zoals een nieuwe matras kopen: van zodra iets behoorlijk aanvoelt, mag je niet op een duurder exemplaar gaan liggen. Voor de Switch Pro moet je nog eens zo’n 80 euro neertellen.
Van console tot handheld
Laten we dan maar even overlopen wat je met de Joy-Cons kunt doen, want dat is toch heel wat. Zoals gezegd kan je er gewoon mee op televisie spelen. Daarvoor kan je de beide Joy-Cons omvormen tot een vaste controller. Er zit een onderdeel bij de Switch waaraan je ze allebei kunt vastklikken. Op zich kom je met deze controller al heel ver, maar als je dus de Switch Pro hebt gebruikt, dan voelt het niet altijd even comfortabel aan. Daarnaast kan je de Joy-Cons gebruiken als losse controllers, die ook bewegingsgevoelig zijn. Zoals destijds bij de Wii dus. Met een koordje om te vermijden dat ze alle kanten uitvliegen.
Ook op het kleine scherm – de console zelf dus – dat je als handheld gebruikt, kan je de controllers aansluiten. Gebruik je het zuiver als scherm, dan kan je ook hier met twee spelen. Bij games die dat toelaten, neemt iedere speler één van de twee Joy-Cons en installeer je het scherm zoals een tablet die je met een voetje op tafel zou zetten. Maar je kan de Joy-Cons ook aan beide kanten van dat scherm bevestigen, zodat het een echte handheld wordt. De toetsen van de controllers zijn dan de toetsen waarmee je het spel op het scherm in het midden speelt.
Eigenlijk echt wel geniaal hoe Nintendo een spelcomputer heeft gemaakt die je volledig uit elkaar kunt halen. Je hoeft niet bang te zijn dat het te veel knutselwerk is, want alles wordt duidelijk uitgelegd en het is niet meer dan een bouwpakket voor dummies. Het materiaal is ook van Nintendo-kwaliteit, wat wil zeggen dat het tegen een stootje kan en dat het niet zo snel beschadigd raakt wanneer je het veelvuldig monteert.
De Switch zal 32 GB opslagruimte hebben. Dat is evenveel als op sommige smartphones. In vergelijking met andere grote spelcomputers stelt het niet veel voor. Met externe kaartjes kan je de capaciteiten van de Switch natuurlijk naar hartenlust uitbreiden. Gebruik je hem als handheld, dan ben je afhankelijk van de batterij die de enorme kwaliteit van de beelden moet ondersteunen. Die is goed voor 2 tot 6 uur levensduur. Een gemiddelde game zal zo’n 3 uur op een volle batterij blijven draaien. De Joy-Cons kunnen zo’n 20 uur zonder stroom.
De eerste games
Dat brengt ons dan bij de games. Hoewel de Switch dus in wezen niet echt anders aanvoelt dan de Wii U gaan derde partijen ook weer games voor Nintendo ontwikkelen. De namen van Ubisoft en EA hebben we al horen waaien. Assassin’s Creed of FIFA 18 die we straks overal met ons mee kunnen nemen, dat zouden we wel zien zitten. Maar van veel games kunnen we ons gewoon niet inbeelden dat ze op de Switch even goed zouden zijn als op Playstation 4 of Xbox One.
Gelukkig heeft Nintendo altijd een line-up die zo goed is dat je alleen hiervoor al een console zou kopen. Alleen komen die maar af en toe uit, waardoor bij de lancering van de Switch nog niet veel games beschikbaar zullen zijn. Drie spelletjes zal je volgende week al kunnen kopen, en tegen de zomer volgen er dan nog een paar. Dat is dus niet veel, waardoor we ruim de tijd hadden om die enkele games al te testen. Een overzichtje:
1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Niet veel games, maar wel een nieuwe Zelda om de Switch te lanceren. Eigenlijk is deze Zelda-game al een paar keer aangekondigd voor de Wii U, maar nu is de titel dus meteen de launch game van de Switch geworden. Geen paniek, we wachten er al lang genoeg op en Nintendo gaat het spel ook uitbrengen voor de Wii U. Het enige verschil zal ‘m in de kwaliteit zitten, die natuurlijk op de Switch toch iets beter zal zijn.
In deze nieuwe Zelda-game wordt Link wakker na een honderdjarige slaap. En natuurlijk heeft Hyrule hem weer nodig. Je speelt dit keer in de grootste open wereld ooit in een Zelda-game. Onderweg moet je tal van puzzels oplossen die verspreid zitten in die wereld. Zoals eerder in het verleden kiezen de makers dit keer meer voor een tekenfilmversie van Link, al gaan ze niet zo ver als in The Wind Waker. Het ziet er allemaal erg mooi uit en hoewel we nog maar een demo speelden, kriebelen de vingers al om verder te gaan. Deze game wordt het ideale lokaas om toch meteen toe te happen en een Switch te kopen. Tenzij je tevreden bent met de versie voor Wii U, waarvoor hij aanvankelijk bedoeld was.
Zelda is overigens zo’n spel waarvoor we echt wel een Switch Pro Controller zouden verkiezen. Bij de gevechten voelen de Joy-Cons niet altijd even flexibel aan. Misschien is het een kwestie van wennen.
2. 1-2-Switch
Dit spel moet de mogelijkheden van de Switch etaleren. Het bestaat uit een reeks van minigames die niet veel voorstellen. Grappig zijn ze wel en de spelletjes zijn vooral bedoeld voor het hele gezin. Je kan bijvoorbeeld als cowboys tegenover elkaar gaan staan en de Joy-Con trekken om te schieten wanneer je een signaal hoort. Je ziet er nog belachelijker uit wanneer je een koe moet melken. Je tegenstander zit tegenover je en plots zit je in de kinky situatie waarbij jullie allebei aan de imaginaire uier van de koe trekken. Die uier is uiteraard de Joy-Con. Misschien nog romantisch met je lief, maar eigenlijk ziet het er niet uit.
Leuk, zonder meer. Dit is een spelletje dat je eigenlijk als bonusgame bij de console mag verwachten. Helaas zit er voorlopig nog geen spel bij de spelcomputer. Dus moet je eerst nog eens apart een game kopen voor je aan de slag kunt. Het is wel één van de drie lanceringsgames die volgende week beschikbaar zijn.
3. Snipperclips
Wij zouden dan eerder ons geld geven aan Snipperclips, ondertussen bevestigd als derde launch game. Dit spel zal enkel via de online winkel te downloaden zijn. Hierbij moet je allerlei puzzels oplossen door te knippen en inventief te zijn. Het is een voorbeeld van de knowhow van Nintendo als gamemaker waarmee ze tegenwoordig ook apps lanceren. Het verschil met een app is dat je deze game bij voorkeur met twee speelt. Ideaal om het scherm van de Switch op tafel te zetten en met de Joy-Cons aan de slag te gaan. Samen moeten jullie een oplossing voor de puzzels vinden en die correct uitvoeren.
4. Arms
Deze game zou er voor de zomer nog moeten komen. Nintendo gaat er de sportgames van de Wii U mee achterna, maar je moet hier eigenlijk gewoon vechten. De figuren in het spel beschikken over armen die ze kunnen uitrekken om elkaar klappen te verkopen. Hiervoor heb je wel twee paar Joy-Cons nodig om tegen een andere speler te kunnen vechten. Hoewel het hier om motion control gaat, hoef je de controllers niet constant te kalibreren, dat gaat allemaal vanzelf. Het is ook een stuk accurater dan vroeger bij de Wii. Dat maakt het ook veiliger voor zowel lijf en leden als voor de meubels in de woonkamer. Al blijft voorzichtigheid en afstand houden natuurlijk geboden.5. Splatoon 2
Nog een leuke is deze nieuwe Splatoon-game. Andermaal een spel dat gericht is op samen spelen. Wij mochten een wedstrijdje in twee teams spelen. Bedoeling is om zo veel mogelijk terrein in onze kleur te verven. Opnieuw valt op dat de besturing vlekkeloos is. Je kan kiezen met welke controller je speelt, maar wij gingen deze keer met een Switch Pro aan de slag. Qua performance kunnen we hier niks op aanmerken. Ook deze game wordt rond de zomer verwacht.
Wachten op Super Mario …
Voorlopig dus geen nieuwe Mario-game voor de lancering van de Switch. Wel komt er een Deluxe-versie van Mariokart 8, het successpel van de Wii U. Dat ziet er eigenlijk helemaal hetzelfde uit, al zijn er een paar nieuwe figuren en ook wapens uit vorige edities die terugkeren. Het grootste voordeel is eigenlijk dat we het spel nu overal kunnen meenemen. Op een echte nieuwe Mariokart zullen we nog even moeten wachten. De Deluxe-editie is voorzien voor 28 april.
Tijdens de presentatie van de Switch viel ons oog toch vooral op de trailer van Super Mario Odyssey. Dat spel ziet er niet alleen fantastisch uit, het is ook verrassend om Mario in een soort New York te zien rondlopen. We verwachten deze game echter pas diep in het najaar.
Meteen kopen of niet?
De vraag is nu of je op 3 maart naar de winkel moet lopen om de Switch meteen te gaan kopen. Veel is er nog niet in de aanbieding, en Nintendo rekent duidelijk op het hele jaar 2017 om de console langzaam uit te rollen. Ben je een fan van het eerste uur, dan kan je er meteen voor gaan. Ben je enkel een grote fan van Zelda, onthoud dan dat je die game ook op Wii U kunt kopen (als je die console hebt). In alle andere gevallen kan het geen kwaad om nog even de kat uit de boom te kijken.
Vermoedelijk zal de nieuwe Mario-titel het winteroffensief van de Switch inzetten. Daarom is de console misschien vooral een goed idee om met de feestdagen te vragen of te kopen. Tegen dan zal de line-up games ook een stuk groter zijn.
Voor 299 euro kan je de Switch in elk geval vanaf 3 maart kopen. Dat is veel minder dan wat je bij de lancering voor een Playstation 4 of een Xbox One moest betalen, maar je hebt er ook enkel de console mee. Een game moet je nog kopen, en voor Zelda betaal je opnieuw 59,95 euro. Wil je zo’n Switch Pro Controller, dan stijgt de prijs nog meer. Een extra paar Joy-Cons is ook altijd handig als de hele familie meespeelt. En voor de echte fans zijn er ook opbergtassen en andere accessoires die niet goedkoop zijn. Maar de prijs mag geen struikelblok zijn, want de Switch heeft genoeg voordelen die hem de moeite waard maken. Wij zouden eerlijk gezegd alleen nog even wachten tot er een degelijke voorraad games beschikbaar is. Maar we snappen het ook als het al kriebelt…